Aggódik a Magyarországon dolgozó tiszteletbeli konzulok helyzete miatt az Európai Konzuli Testületek Szövetsége (FUECH) – mondta Wolfgang Andreas Breitenthaler, a szervezet alelnöke szombaton Budapesten. A tiszteletbeli konzulok magyar szervezete szerint az állam az elmúlt években egyre több joguktól fosztotta meg őket.

A Magyarországon dolgozó tiszteletbeli konzulok helyzete aggodalomra ad okot, hiszen néhány évvel ezelőtt azok közé tartoztak, akiket a legtöbb jog illetett meg, mára pedig szinte minden privilégiumukat eltörölték – hangsúlyozta Wolfgang Andreas Breitenthaler a FUECH Budapesten tartott nemzetközi ülése után tartott sajtóértekezleten az MTI kérdésére.
A jelenlegi helyzet egyáltalán nem kedvez a tiszteletbeli konzuloknak. Ahhoz, hogy a szervezet diplomatái eredményesen tudjanak dolgozni, szükségük van néhány alapvető privilégiumra. Fontos, hogy a magyar állam is támogassa a tiszteletbeli konzulok munkáját, annál is inkább, mert ez az államnak is érdeke – húzta alá.

Ugyanakkor nemzetközi szervezetként a FUECH nem kíván beavatkozni a magyarországi helyzetbe, legfeljebb csak tanácsokat tud adni a magyar tagszervezetnek, és kéréseket tud megfogalmazni a magyar Külügyminisztérium számára – tette hozzá.

Suha György, a magyar Tiszteletbeli Konzuli Testület elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: szervezetük tavaly ismét szakmai egyeztetést kezdeményezett a Külügyminisztériummal a kérdésben. Az eddigi jelek azt mutatják, hogy a párbeszédnek csak közép- vagy hosszú távon lesz eredménye – mondta a szervezet vezetője.

A magyar szervezet kifogásai között szerepel, hogy egy 2003-as döntés következményeként a tiszteletbeli konzulok nem kapják vissza a működésükhöz szükséges tevékenység után az áfát, nem használhatják többé a diplomatarendszámot, valamint rendszeresen nem hívják meg őket az állami ünnepségekre.

Suha György a tervek szerint március 10-én Göncz Kinga külügyminiszterrel is tárgyal a Magyarországon dolgozó tiszteletbeli konzulok helyzetéről.

A Külügyminisztérium 2003. szeptember elsejével több kedvezményt vont vissza a Magyarországon tevékenykedő tiszteletbeli konzuli képviseletektől. A döntés előzménye, hogy a Kulcsár Attila, a K and H brókercégének milliárdos sikkasztással vádolt volt munkatársa olyan igazolással rendelkezett, miszerint ő a budapesti libériai tiszteletbeli konzulátus gépkocsivezetője, és használhatta a kirgiz tiszteletbeli konzul autóját is.

Jelenleg 42 ország képviseletében 51 tiszteletbeli konzul dolgozik Magyarországon, többségük, mivel országuknak nincs itt nagykövetsége, hazájuknak egyetlen magyarországi képviselője.

Az Európai Konzuli Testületek Szövetségének jelenleg 12 nemzeti tagszervezetet tömörít. A budapesti tanácskozáson döntés született a szervezet bővítéséről, így elfogadták Litvánia, Horvátország és Albánia csatlakozási kérelmét.