A védjegyek nemzetközi lajstromozását célzó Madridi Rendszer tagországai tavaly összesen 42075 nemzetközi védjegybejelentési igényt nyújtottak be a WIPO-hoz. 2007-hez képest ez a szám 5,3 százalékkal több.

A 2008. évi bejelentési lista élén – immár tizenhatodik éve – Németország áll 6214 bejelentéssel. Második helyen Franciaország szerepel 4214 bejelentéssel; ez a 2007-es francia adatokhoz képest több mint 7 százalékos növekedést mutat. 1,5 százalékkal csökkent viszont a rangsor harmadik helyén álló Egyesült Államokból érkező bejelentések száma. Az összes bejelentés több mint fele az Európai Unió 27 tagországából érkezett.

A bejelentések számát tekintve 2008-ban több ország is növekedést produkált. Japán 30 százalékos növekedéssel három hellyel följebb, a kilencedik helyre került a ranglistán. Az oroszországi bejelentések száma 34 százalékkal, a spanyol bejelentéseké 14,2 százalékkal, a török bejelentéseké pedig 24,1 százalékkal nőtt a 2007-es adatokhoz képest. Rendkívüli mértékben, 62,6 százalékkal növekedett a Szlovéniából, 48,7 százalékkal a Lettországból és 41,5 százalékkal a Lengyelországból érkező nemzetközi védjegybejelentések száma.

2007-ről 2008-ra kismértékben csökkent a brit, az ausztrál, a dán, a svéd és a norvég bejelentések száma. Mintegy 10 százalékkal esett vissza a bolgár, 20 százalékkal a marokkói és több mint 40 százalékkal a dél-koreai igények száma. Magyarországról tavaly fele annyi nemzetközi védjegyoltalmi bejelentés érkezett, mint 2007-ben. A 214 igény a WIPO bejelentési ranglista 27. helyezésének megszerzéséhez volt elegendő.

A WIPO a tavaly érkezett bejelentésekkel együtt több mint félmillió nemzetközi védjegyoltalmat tart nyilván. „A védjegyoltalom rendkívül fontos a fogyasztói bizalom megszerzése szempontjából; fontos szerepe van abban, hogy a vállalkozások sikerrel nézzenek szembe a gazdasági válság jelentette kihívásokkal. Szerencsére még a gazdaságilag nehéz időkben is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy a védjegyoltalom megszerzése befektetést jelent a sikeres és hosszútávú üzletvitelbe” – kommentálta az éves jelentést Francis Gurry, a WIPO igazgatója.