Az Igazságügyi Hivatal az idei évben is szakmai konferenciát rendez a Jogi Segítségnyújtás Napja alakalmából, melynek a Szolgálat 5 éves működése külön aktualitást ad. A szolgálat munkatársain kívül a rendezvényre meghívást kaptak az érintett szakmai körök, így a bíróságok, az ügyvédi kamarák képviselői, valamint a jogi segítői kör néhány tagja is.

A konferencia megnyitójában dr. Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium igazságügyi államtitkára ismerteti a jogi segítségnyújtás helyzetét, jövőbeni kilátásait. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője, dr. Kálmán László bemutatja a jogi segítségnyújtás rendszere megvalósításának egyes lépéseit, dr. Oswald Pál, a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat szakmai igazgatója a Szolgálat elmúlt 5 éves tevékenységéről, munkájáról számol be. A Jogi Segítségnyújtás Napja alkalmából dr. Plankó Erika, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkára elismeréseket ad át azoknak a jogi segítségnyújtási szakembereknek és jogi segítői tevékenységet végző ügyvédeknek, akik a tavalyi évben kiemelkedő munkát végeztek a rászoruló állampolgárok érdekében.

A konferencia résztvevői betekintést nyerhetnek a jogi segítségnyújtás megreformált rendszerének működésébe és gyakorlati tapasztalataiba, nemcsak a hivatal, hanem a szolgálaton kívüli résztvevők, így a bíróság, illetve a jogi segítők szemszögéből is: dr. Polgárné dr. Vida Judit, a Fővárosi Bíróság kollégiumvezető-helyettese a bíróságok, dr. Fodor Ferenc ügyvéd, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara tagja a jogi segítők nézőpontjából ismerteti a jogi segítségnyújtó szolgálat által biztosított pártfogó ügyvédek tevékenységét. A Szolgálat mindennapi munkájáról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazságügyi Hivatal Jogi Segítségnyújtó Szolgálatának osztályvezetője, dr. Schirger György számol be.

Az idei évben a polgári jogi közvetítés, mint alternatív vitarendezési mód bemutatása is a szakmai program részét képezi. A mediációs szakemberek előadásai útján lehetőség nyílik a mediációs munkacsoport működésének, illetve a polgári közvetítésnek a peres eljárások során történő alkalmazását, eredményességét vizsgáló – IRM, OIT, OME közreműködésével megvalósított – kísérleti projekt tapasztalatainak ismertetésére. A konferenciát mediációs gyakorlati bemutató zárja.