Andrew Lloyd-Webber angol zeneszerző egy, a témával foglalkozó vitaest kapcsán sürgette a brit kormányt, hogy azonnal tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a kalózkodás és az illegális letöltés mértéke csökkenjen az országban. Véleménye szerint enélkül a kreatív iparágak jövője bizonytalanná válik – írja a Guardian online kiadása.

Lloyd-Webber szerint a fő probléma az internetszolgáltatók működésének szabályozatlanságában rejlik. Véleménye szerint az internet jelenleg egyfajta digitális Szomália, ahol az internetezők kalóztartalmakat töltenek le, és ahol az internetszolgáltatók nem védik a kreatív iparágakat, hanem aláássák azok biztonságos működését. A zeneszerző utalt arra, hogy a jelenlegi becslések szerint Nagy-Britanniában az internetezők közel 30 százaléka, vagyis mintegy 7,3 millió fő tölt le zenét, filmet és egyéb jogvédett tartalmakat az illegális fájlcserélő oldalakról. Ráadásul ez a szám az előrejelzések szerint tovább növekszik, és néhány éven belül elérheti a 9 millió főt.

Lloyd-Webber utalt arra, hogy az internet számos pozitív hozadékot is jelent az emberek számára, de mint mondta, „nem szabad elfelejteni, hogy a szolgáltatás népszerűségének egyik fő oka abban rejlik, hogy az internetszolgáltatók hozzáférést biztosítanak azokhoz a kreatív tartalmakhoz, amit a felhasználók keresnek”. Véleménye szerint az internetszolgáltatók tudnának segíteni ezen a visszás helyzeten, hiszen megvan rá a lehetőségük, hogy a felhasználók internetforgalmát figyelemmel kísérjék. Ugyanakkor szabályozás nélkül semmi sem kötelezi őket arra, hogy határozottan lépjenek fel az illegális letöltés ellen, mivel ez azzal a veszéllyel fenyegeti őket, hogy bizonyos számú előfizetőt elveszíthetnek. Lloyd-Webber hangsúlyozta, hogy ő maga ugyan nem tud megoldást kínálni a helyzetre, de mindenképpen szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a terület szabályozatlansága milyen szörnyű következményeket vonhat maga után. Ezért arra kéri a kormányt, hogy tegye meg mindazokat a szükséges lépéseket, amelyek biztosítják a kreatív iparágak jövőjét. „A kérdés az, hogy tíz év múlva olyan hely lesz-e Nagy-Britannia, ahol biztosítva lesznek azok feltételek, amelyek ösztönzik és lehetővé teszik egy újabb Beatles kaliberű együttes megjelenését” – mondta Lloyd-Webber.