Panaszfelvételi napot tart az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jövő szerdán az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal nyíregyházi kirendeltségén – közölte Rácz János hivatalvezető.

Szabó Máté ombudsman februárban jelentette be, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is lesz panaszfelvételi nap – mondta a közigazgatási intézmény irányítója.

Kiemelte: a kezdeményezés célja, hogy a panaszosok ne csak a budapesti hivatalban, hanem lakóhelyük közelében is kérhessenek személyesen segítséget az országgyűlési biztostól.

Rácz János tájékoztatása szerint Szabolcs megye 12 településén február 2. és március 13. között kihelyezett gyűjtőládákba dobhatták be kérelmüket a panaszosok, kérve ügyük ombudsmani kivizsgálását. Az országgyűlési biztos hivatalának összesítése alapján 47 panasz érkezett be, s az ügyek feldolgozása soron kívül történik.

Az ombudsman munkatársai április 15-én Nyíregyházán több panaszost személyesen is meghallgatnak. Szabó Máté a vizsgálatok befejezése után ad majd tájékoztatást a panaszok kivizsgálásáról.

A törvény értelmében az állampolgári jogok biztosához bárki benyújthatja panaszát, ha megítélése szerint valamely hatóság tevékenysége során alapvető jogaival összefüggésben visszáság érte, s a rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőségeket már kimerítette, illetve ha azok nincsenek biztosítva számára.

Az ombudsmannak nincs hatásköre olyan ügyben, amely 1989. október 23. előtt indult, a hatóság jogerős határozatát egy évnél régebben hozta meg, vagy az ügy elbírálása ügyészi és bírói hatáskörbe tartozik.