Rekordösszegű, 7,77 millió amerikai dollár kártérítést ítélt meg a tajvani bíróság a francia luxus divatcég, a Hermès javára. A büntetést a cég egy korábbi alkalmazottja köteles megfizetni, aki 2004 és 2005 között hamis Hermès táskákat értékesített tajvani vevőknek – írja a Yahoo Singapore.

A francia Hermès védjegybitorlás miatt indított bírósági eljárást egy korábbi tajvani alkalmazottja, Joyce Lee ellen. A vád szerint Lee 2004 és 2005 között több mint kétmillió tajvani dollár értékben (USD 60 ezer) adott el hamis Hermès Haut à Courroie és Birkin márkájú táskákat. Lee illetéktelenül megszerezte a francia cég ügyféllistáját is. Több VIP ügyfélnek tett ajánlatot, miszerint a várólistát megkerülve tud nekik táskát szerezni. A Hermès táskái rendkívül népszerűek a tajvani hírességek körében, ennek okán nem lehet ezeket egyszerűen a boltba besétálva megvásárolni. Egy krokodilbőr Birkin táska esetében például, amelynek az ára a 6 millió tajvani dollárt is elérheti, 8-10 év a várakozási idő.

A tajvani bíróság a Lee ellen benyújtott keresetet megalapozottnak találta, kötelezte Lee-t, hogy a bírósági ítélet két helyi lapban való közzétételével adjon elégtételt a cégnek és az ügyfeleknek, valamint fizessen meg közel 262 millió tajvani dollár (USD 7,77 millió) kártérítést.

A tajvani törvények szerint védjegyjog megsértése esetén a bíróság az eredeti termék árának ötszázszorosától – ezerötszázszorosáig terjedő összegű kártérítést róhat ki a jogsértőkre. Az ebben az ügyben kiszabott bírság, azonban még így is a valaha volt legmagasabb védjegyjogi kártérítési összeg Tajvanon.

A Hermès üdvözölte a bíróság döntését. A vállalat álláspontja szerint a bírság összege megfelelő figyelmeztetés “azoknak a gátlástalan kereskedőknek, akik hamis termékek értékesítésével kívánnak profitra szert tenni”.