Az osztrák, környezetbarát termékeket gyártó Grüne Erde regisztrációjával elérte az egymilliót a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) által nyilvántartott nemzetközi védjegybejelentések száma – olvasható a WIPO sajtóközleményében.

Egy osztrák vállalkozás, a Grüne Erde regisztrációja lett az egymilliomodik nemzetközi védjegybejelentés a WIPO által kezelt, a védjegyek nemzetközi lajstromozását célzó Madridi Rendszerben. A WIPO sajtóközleménye szerint a védjegybejelentések tükrözik az aktuális fogyasztói tendenciákat, mivel rendszerint azok az új vállalkozások folyamodnak nemzetközi védjegy-regisztrációhoz, amelyek piaci pozíciója megerősödőben van. A szervezet szerint az, hogy az egymilliomodik nemzetközi védjegyoltalmat egy zöld márkanév kapta, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy növekszik a környezettudatos gondolkodásmód mind a társadalom, mind az üzleti szféra keretein belül.

Reinhard Kepplinger, a természetes alapanyagokból készülő, környezetbarát termékeket, köztük bútorokat, textíliákat és kozmetikumokat gyártó Grüne Erde alapítója és ügyvezető igazgatója a regisztrációval kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint a cég eddig elért eredményei azt bizonyítják, hogy egy környezetbarát vállalkozás is sikeres szereplője lehet a gazdaságnak.

Az első nemzetközi védjegyoltalmat egy svájci csokoládégyár, a Russ-Suchard & Company kapta meg 1893-ban. Ezt követően közel száz év kellett ahhoz, hogy a nemzetközi védjegyek száma elérje a félmilliót. Az ötszázezredik bejelentő szintén egy svájci cég, a Sandoz AG volt, amely 1986-ban kapott nemzetközi oltalmat. Az 1990-es évektől kezdve a globalizálódó gazdaság hatására megnövekedett a nemzetközi védjegyoltalom iránti igény, és bő két évtized alatt a regisztrációk száma megduplázódott. 2001-ben a németországi microTec Gesellschaft für Mikrotechnologie mbH regisztrációjával a 750 ezret, 2006-ban pedig a kínai Chaozhou Fengxi Jinbaichuan Porcelain Crafts Factory bejelentésével a 900 ezret érte el a nemzetközi védjegyek száma.