Ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének Sólyom László államfő – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön az MTI-t.

Sólyom László köztársasági elnök a mai napon az Országgyűlés elnökének írt levelében Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A jelölésről az államfő tájékoztatta az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökhelyettesét is” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Legfelsőbb Bíróság legutóbbi elnökének, Lomnici Zoltánnak a mandátuma csaknem egy éve, 2008 júniusában lejárt. Azóta két személyt jelölt összesen három alkalommal az államfő. Sólyom László először Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját jelölte, aki azonban 2008 májusában nem kapta meg az LB elnöki posztjának betöltéséhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást. A képviselők akkor 170 igen és 191 nem szavazattal utasították el a jelöltet. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF már a szavazás előtt jelezte, hogy nem támogatja Baka András megválasztását.
Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a győri ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem decemberben, sem márciusban nem kapott kétharmados támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén.

Az egy évvel ezelőttihez képest nagyobb az esély arra, hogy az MSZP támogassa Baka Andrást, a főbírójelöltnek ugyanis most már van magyarországi bírói és igazgatási tapasztalata is – mondta Bárándy Gergely, az MSZP országos elnökségének tagja csütörtökön az MTI-nek. Baka András szakmai múltját és tudományos tevékenységét az MSZP-frakció mindig is tiszteletben tartotta; a legtöbb MSZP-s egy évvel ezelőtt azért nem támogatta, mert olyan jelölt volt, akinek nem volt helyismerete – fűzte hozzá.

Az SZDSZ szakmai alapon fogja meghozni döntését. A párt tudomásul veszi, de nem ért egyet azzal, hogy Sólyom László ismét nem egyeztetett a jelöltről a parlamenti erőkkel – mondta Horn Gábor.

A KDNP támogatja a köztársasági elnök jelöltjét. Ha az államfő alkalmasnak találja Baka Andrást főbírónak, akkor a KDNP szerint is alkalmas – mondta a szóvivő.

A Fidesz – mint mindig – most is tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését. Mivel formálisan új jelölésről van szó, a frakció újra állást fog foglalni Baka András személyéről – mondta Szijjártó Péter.