Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa sajtóhírek alapján vizsgálatot rendelt el egyes köztéri műalkotások önkényes “újraértelmezése” miatt.

Az elmúlt napokban részben ismeretlen személyek az alkotók céljával gyökeresen ellentétes kontextusba helyeztek két budapesti közterületi emlékművet a tulajdonos, vagy az alkotás kezelőjének előzetes hozzájárulása nélkül.

Az ombudsman már tavaly – akkor egy reklámkampány esetében – megállapította, hogy a köztéri műalkotások ilyen megváltoztatása nem részesülhet a véleményszabadságot megillető, kiemelt védelemben és az eredeti rendeltetéstől eltérő “felhasználás” csak a jogosultak előzetes hozzájárulásával történhet. A biztos akkor rámutatott, hogy a közterületi műalkotások védelmének rendszere mai formájában csak korlátozottan alkalmas arra, hogy az alkotást magát, illetve ezen keresztül a művészeti élet szabadságát, valamint az alkotások tulajdonosainak tulajdonhoz való jogát valóban meg tudja védeni.

A most elrendelt mellett befejezéséhez közeledik egy másik vizsgálat, egy szoborcsoport felhasználásáról, a választási kampányban