A februárban, még a Gyurcsány-kormány idején bejelentett Közérdekvédelmi Hivatal ötlete tetszett Bajnai Gordonnak is, ebben a formában azonban semmiképp nem valósul meg – írja a Népszabadság.

A lap emlékeztet: a Gyurcsány-kormány egyik utolsó bejelentése volt, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében, amerikai példát követve, létrehozza a Közérdekvédelmi Hivatalt, az igazságügyi tárca elképzelései szerint széles vizsgálati jogkör és azonnali intézkedési lehetőség nyílt volna a szervezet számára ahhoz, hogy szigorúan fellépjen a visszaélések, megvesztegetések ellen.

Az ötletet már akkor viták kísérték, s azóta sem született döntés arról, milyen formában valósuljon meg. A Népszabadság információi szerint Bajnai Gordon kormányfő továbbra sem tett le valamiféle hasonló funkcióval bíró szervezet fölállításáról, de jelenleg már sem egy külön hivatal, sem valamelyik ellenőrző szervezethez csatolt bővített hatáskör nem szerepel a tervekben. Arra viszont lát némi esélyt a kormány, hogy egy külön az ilyen visszásságok, panamák leleplezésére rendelt vezető ügyészt nevezzen ki a parlament, aki kiemelt státuszban, önálló felelősségi területtel foglalkozna a hozzá érkező bejelentésekkel, venné magához a korrupciógyanús ügyleteket, együttműködve a nyomozó szervekkel.

A Népszabadság által megkérdezett szakértők azonban ennek megvalósítására sem látnak túl sok esélyt, és úgy vélik, őszig aligha történik érdemi lépés az ügyben.