Rendészeti együttműködési megállapodást kötött pénteken Koszovó és Magyarország; az egyezmény célja többek között az illegális migráció visszaszorítása, továbbá a hatékonyabb fellépés a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem és az emberkereskedelem ellen.

A dokumentumot a magyar fél részéről Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter írta alá Zenun Pajaziti koszovói belügyminiszterrel Budapesten.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Draskovics Tibor elmondta, hogy a megállapodás egy tavaly ősszel megkezdett tárgyalássorozat folytatása. Ennek alapja, hogy Magyarország az elsők között ismerte el a független Koszovót és “számunkra nagyon fontos ennek az országnak az önálló sikeres fejlődése” – tette hozzá.

A miniszter kitért arra: a magyar történelemben sok a példa arra, hogy ha a Balkánon nyugtalanság van, az Magyarországnak is árt. Mint hozzátette, ezért elemi érdekünk, hogy a Balkánon nyugalom, rend, fejlődés legyen, ennek érdekében a magyar kormány Koszovó függetlenségének kikiáltása óta támogatja az új államot.

Kiemelte, hogy több tucat magyar rendőr dolgozik abban az európai misszióban, amely segíti a jogállam felépítésében Koszovót. A támogatás másik elemeként említette azt a 300 millió forintos segélyt, amelyről tavaly döntött a kormány, a pénzből személyazonosságot igazoló okmányokat, dokumentumokat állítanak ki a koszovói állam számára.

Draskovics Tibor hozzáfűzte, hogy Magyarország ezzel jelképesen is hozzájárul az önálló koszovói identitás megteremtéséhez, továbbá ez a lépés piacteremtő is az ország számára, mivel ezeket a dokumentumokat Magyarországon, magyar cégek állítják elő.

A megállapodásról szólva a miniszter azt mondta: a tárgyalásokon arra koncentráltak, hogyan tudják a két állam közötti együttműködéssel jobban szolgálni a közbiztonságot. Draskovics Tibor szerint ha sikeresen vissza tudják szorítani a Koszovóból Európába tartó illegális bevándorlást, akkor Magyarország és Európa is biztonságosabb lesz.

Hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben a koszovói kormány is elkötelezett, épp ezért megállapodtak abban, hogy rövid időn belül tárgyalásokat kezdenek egy úgynevezett visszafogadási egyezmény elfogadásáról. Ennek lényege, hogy a Magyarország határán fellelt illegális migránsokat a koszovói kormány visszafogadja.

A miniszter közölte: ha egy ilyen egyezményt létre tudnak hozni és az működik, akkor ez jelentősen javítja majd Európa Koszovó iránti bizalmát. Ez pedig segíthet abban, hogy az Európai Unió csökkentsen a vízumelőírásokon Koszovó tekintetében.

Draskovics Tibor a biztonsági együttműködés másik fontos aspektusaként említette a bűnözés elleni harcot, azon belül is a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem és a kábítószer-kereskedelem elleni fellépést. Hangsúlyozta: e bűnözési formák csak hatásos nemzetközi együttműködéssel küzdhetők le. Kitért arra, hogy a koszovóiak nem kevés alkalommal kerülnek képbe ilyen bűncselekmények kapcsán, ezért a két fél közös érdeke, hogy a leghatározottabban lépjenek fel ezekkel a bűnözőkkel szemben.

A miniszter beszélt arról is, hogy a megállapodás több mint egy elvi deklaráció, a pénteki megállapodást követően a két ország rendőrsége gyakorlati együttműködésbe, információcserébe kezd.

Draskovics Tibor úgy fogalmazott: a pénteki megállapodás révén “kis téglát hozzátettünk a magyar polgárok növekvő biztonságának épüléséhez, (…) ha így haladunk, ez segíti az önálló, független Koszovó sikeres fejlődését, az ottani jogállam kiépülését”.

Zenun Pajazati koszovói belügyminiszter kiemelte: számukra az európai uniós tagállamok közül Magyarország nagyon fontos szerepet játszik, mivel az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét és azóta is támogatja az államot minden területen.

A miniszter azt mondta: “eltökéltek vagyunk, hogy ezt (…) az együttműködést továbbvigyük”. Hozzátette: Koszovó kész felelősséget vállalni állampolgáraiért.

Zenun Pajazi szólt arról is, hogy minden nehézség ellenére Koszovó fiatal államként sok mindent elért, s két jelentésben is jó helyen pozícionálták a többi államhoz képest. Az egyik jelentést a Transparency International készítette a korrupcióval kapcsolatosan, a másik pedig az embercsempészettel függ össze.
A belügyminiszter biztosította magyar kollégáját arról, hogy Koszovó elkötelezett a szervezett bűnözés, az embercsempészet elleni harcban. Az illegális migrációval kapcsolatban azt mondta: tisztában vannak az adatokkal, szeretnék lezárni a kapukat az illegális migráció előtt, ebben a két ország rendőrsége közötti szoros kapcsolat hasznos lesz.