Útmutató készült az anyakönyvvezetőknek, hogy miként viszonyuljanak az azonos nemű párokhoz. Július elsején hatályba lépett ugyanis az a törvény, amely azonos nemű párok számára lehetővé teszi bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését – olvasható a hétfői Népszabadságban.

A bejegyzett élettársi kapcsolat a házassághoz hasonlóan anyakönyvvezető előtti akaratnyilvánítással jön létre, ezért a melegszervezetek útmutatót készítettek az anyakönyvvezetők számára. Ennek célja, hogy ők is jobban megértsék a melegek sajátos élethelyzetét, és csökkenjen annak esélye, hogy konfliktusok alakuljanak ki a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során – áll a cikkben.

A Népszabadság idéz a dokumentumból, amely szerint “ez az új feladat sok anyakönyvvezető számára kihívás lehet, hiszen talán ez az első alkalom, hogy meleg vagy leszbikus emberrel találkoznak”.

A cikk szerint a kiadvány kitér a megfelelő szóhasználatra – meleg vagy leszbikus a homoszexuális helyett- , a családtagok kezelésére, sőt biztonsági problémákra is. A készítők felhívják a figyelmet arra is, hogy az első időszakban elképzelhető, hogy homofób ellentüntetők zavarják meg a bejegyzett élettársi kapcsolatok megkötését, ezért érdemes a biztonsági szolgálatot előre értesíteni.

A kiadvány egyik készítője a lapnak beszélt arról, hogy az anyakönyvvezetők egy része már túl van egy, a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló képzésen is. Mint mondta, többségük nem volt ellenséges, inkább csak bizonytalan. Hozzátette: a képzésen csak néhányan tettek megjegyzéseket, például azt, “hogy fog kinézni, ha egy heteroszexuális pár után bejön egy meleg pár”. Ugyanakkor volt olyan anyakönyvvezető is, aki kollégáinak megjegyezte, hogy ő “ilyenben nem vesz részt”.