A televízió készülékek után fizetendő üzembentartási díj hatékonyabb beszedése, a díjfizetés ellenőrizhetősége, és a befizetések “közös kasszába” juttatásának érdekében együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Műsorszolgáltatási Alap.

A megállapodást pénteken írta alá dr. Szikora János, az APEH elnöke, dr. Majtényi László, az ORTT elnöke és dr. Dömény Péter, a Műsorszolgáltatási Alap igazgatója.

Egy évvel ezelőtt a televízió készülékek üzembentartási díjával kapcsolatos előírások hatékonyabb betartatásáról egyeztetett az állami adóhatóság és a médiahatóság elnöke. Az APEH-hoz érkezett adatok alapján ugyanis úgy tűnt, hogy sokan “elfelejtik” teljesíteni a kötelezettségüket, és nem fizettek televízió készülék üzembentartási díjat, jóllehet a médiatörvény alapján televízió készülék üzembentartási díjat kell fizetni annak, aki vendéglátóhelyen, szállodában, vagy más kereskedelmi egységben nyilvános területen televízió készüléket üzemeltet. Az APEH ezért az önkormányzati adóhatóságok bevonásával egyezteti a bejelentések alapján, kinek kellene, és ki fizet ténylegesen Tv üzembentartási díjat. A televízió készülék üzembentartási díjat az APEH által rendszeresített nyomtatványon – a választott bejelentés gyakoriságnak megfelelően – kell teljesíteni a kötelezetteknek.

Az ORTT egy évvel ezelőtti számításai szerint lényegesen nagyobb befizetés lenne az indokolt a kereskedelmi egységekben, vendéglátóhelyeken, szállodákban üzemeltetett televízió készülékek után. A kiemelkedő érdeklődésre számot tartó események idején úgy, mint a Forma 1-es futamok, vagy a nyári sportesemények, illetve az Olimpiai játékok, Világ- és Európa bajnokságok idején ugyanis éttermek, kávézók vendégcsalogatásra használják a közvetítések nagy képernyős kivetítését, de a díjfizetés a készülék üzemeltetése után már nem feltétlenül jelenik meg a “közös kasszában”.

Az állami adóhatóság adatai szerint (bevallásban bejelentett adatok alapján) 2007. decemberében majdnem 38 ezer készülék után, 2008 decemberében már több mint 43 ezer bejelentett készülék után voltak kötelesek üzembentartási díjat fizetni a kötelezettek. 2007-ben az üzembentartási díjból egész évben több mint 619 millió forintot vallottak be, ez 2008-ban már 973 millió forintot tett ki.

Az állami költségvetésről szóló törvény, valamint a médiatörvény az APEH – mint az üzemben tartási díj beszedésével megbízott – számára kötelezettséget ír elő arra, hogy a televízió készülék üzemben tartási díjat beszedje, és azt továbbítsa a Műsorszolgáltatási Alapba. A most aláírt együttműködési megállapodás kitért erre is, illetve arra, hogy a jövőben az adóhatóság rendszeresen adatot szolgáltat a médiahatóságnak az üzembentartási díj beszedéséről, arról, hányan fizetnek üzembentartási díjat, a “bevallott”, üzemeltetett készülékek számáról, és a Műsorszolgáltatási Alaphoz utalt összegekről.

A beszedési költségek levonása után ugyanis valamennyi jogcímen az Alapba befolyt üzembentartási díj negyven százalékát a Magyar Televízió Részvénytársaságnak, huszonnyolc százalékát a Magyar Rádió Részvénytársaságnak, huszonnégy százalékát a Duna Televízió Részvénytársaságnak juttatja az ORTT. A befolyt összeg egy százaléka a Testület, egy százaléka – egymás között egyenlő arányban – a Magyar Rádió Közalapítvány, a Magyar Televízió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány működési költségeinek fedezetét, hat százaléka pedig a közszolgálati műsorok támogatására kiírandó pályázatok céljait szolgálja.

Az APEH és az ORTT megállapodott abban is, hogy az együttműködés gyakorlati tapasztalatait minden év május 31-éig közösen áttekintik és a tapasztalatok alapján szükség esetén módosítják.