A Magyar Rektori Konferencia (MRK) a rendelkezésre álló 15 napos határidőn belül elküldi részletes jogi véleményét az adatvédelmi biztosnak a felsőoktatási intézmények rektorainak jövedelmével kapcsolatban – közölte a szervezet hétfőn.

Jóri András adatvédelmi biztos az MRK elnökéhez küldött levelében azt kérte, hogy az MRK küldjön az üggyel kapcsolatban állásfoglalását. A közlemény szerint tekintettel arra, hogy az adatvédelmi biztos – a szervezet szakvéleményét is figyelembe véve – állásfoglalás kiadását tervezi, “az MRK az adatvédelmi biztos hivatalos állásfoglalásának áttanulmányozása után, a szeptemberben tartandó évadnyitó plenáris ülésén dönt a kérdésben”.

A július 22-én megjelent Magyar Nemzet arról számolt be, hogy sem a rektorok, sem az oktatási miniszter nem hajlandó elárulni, mennyit keresnek az egyetemi vezetők.

A lap megkeresésére Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára arról számolt be, hogy a felsőoktatási intézmények vezetői közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben leszögezik, hogy a nagy sajtóérdeklődés ellenére sem hozzák nyilvánosságra a fizetésüket. A lapnak megküldött állásfoglalás szerint a rektori juttatások nem minősülnek közérdekű adatnak, hanem személyes adatok. Az állásfoglalás szerzői a felsőoktatási törvényre hivatkozva azt állítják, ezek az adatok csak azoknak továbbíthatók, akik “a jogszerű igénybevételt” ellenőrzik – olvasható a cikkben.

A lap emlékeztet arra, hogy a rektorok “csillagászati fizetéséről” szóló hírek akkor kaptak szárnyra, amikor a gödöllői Szent István Egyetem oktató és kutatói Hiller Istvánhoz fordultak, szóvá téve az intézményben folyó “esztelen pazarlást”, valamint Solti László rektor 4,7 millió forintos havi fizetését, s tizennégymillió forintos féléves jutalmát.