Több ezer tonnányi műtrágyának kelt lába egy budapesti cégnél. Az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának ellenőrei 427 millió forint adókülönbözetet tártak fel a műtrágya értékesítéssel foglalkozó vállalkozásnál. Emiatt 213 millió forint bírságot illetve 80 millió forint késedelmi pótlékot szabtak ki és 25 millió forint általános forgalmi adó jogosulatlan visszaigénylését akadályozták meg.

Az általános forgalmi adó ellenőrzés során a társaság semmilyen iratot nem bocsátott rendelkezésre, ennek ellenére az APEH revizorai, együttműködve az illetékes rendőr-főkapitánysággal és a cég termékeit őrző közraktárral, több százmillió forintnyi olyan értékesítést fedeztek fel, amely nem szerepelt a külföldi ügyvezetőjű társaság bevallásaiban.

A rendőrség az adózó telephelyén végzett házkutatás során több, az értékesítésre utaló iratot foglalt le, az érintett közraktárban pedig a helyszíni ellenőrzéskor megállapította, hogy több ezer tonnányi műtrágya tűnt el. A hiányzó árut ugyanis az adózó titokban értékesítette és az ebből származó bevételt nem vallotta be.

Mindezek alapján az APEH 400 millió forintot meghaladó adóhiányt, mintegy 25 millió forint jogosulatlan áfa visszaigénylést állapított meg és 213 millió forint bírságot valamint 80 millió forint késedelmi pótlékot szabott ki.