A magyarországi romák helyzetét, a népcsoportot érő hátrányos megkülönböztetést és az életellenes támadások lehetséges okait vizsgája az Európa Tanács emberi jogi biztosa, aki kedden találkozott Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal

Thomas Hammarberg, a svéd kormány által jelölt biztos, aki 2006 április elsejétől tölti be a tisztséget, azért jött Magyarországra, mert az európai sajtóból és különféle jelentésekből azt látja, hogy a cigányságot az élet különböző területein hátrányos megkülönböztetés éri, és a fegyveres illetve Molotov-koktélos támadások során már több ember, köztük egy kisgyermek is életét vesztette.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a négyszemközti találkozón elhangzottakról elmondta: az uniós biztost aggdalommal tölti el, a gyűlöletbeszéd, illetve a cigányság elleni támadások súlyosságának tendenciája.

Az ombudsman szerint Thomas Hammarberg azért folytat vizsgálatot, mert szeretné elérni, hogy mérsékelni lehessen a kirekesztő megnyilvánulásokat, és csökkenteni lehessen az ezzel járó társadalmi veszélyt.

Az országgyűlési biztos tájékoztatta az Európa Tanács emberi jogi biztosát a roma integrációs programról, és annak társadalmi tapasztalatairól.

Thomas Hammarberg biztosi megbízatása előtt évtizedeken keresztül foglalkozott emberi jogokkal, kutatási és publikációs területei a gyermekjogok, menekültek, kisebbségi ügyek, idegengyűlölet, és a romák jogai.

Magyarországi látogatása során a kisebbségi ombudsmannal, a külügyminiszterrel az igazságügyi miniszterrel és Teleki László, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízottal, valamint néhány civil szervezet vezetőjével találkozik.