A Parlamentben jövő kedden 12 órás időkeretben zajlik majd a jövő évi költségvetési törvényjavaslat részletes vitája, a javaslathoz benyújtott módosítók negyedét nem ajánlja elfogadásra a Költségvetési Tanács.

Várhatóan több, mint tízórás szavazás lesz november 3-án a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról, mivel a tavalyinál majdnem kétszer több – háromezret meghaladó számú – ajánlási pontról voksolnak a képviselők. Jövő héten két napos ülés tart a Ház, amelynek keretében kedden 12 órás időkeretben zajlik majd a jövő évi büdzséjavaslat részletes vitája – közölte Világosi Gábor, az Országgyűlés szabad demokrata alelnöke.

A Költségvetési Tanács csütörtökön közölte, hogy nem ajánlja elfogadásra a költségvetési törvényhez benyújtott módosító javaslatok negyedét. Ez a 340 javaslat a tanács értékelése szerint az egyenleg romlását vagy a tartalékok csökkenését hozná magával, de vannak közöttük olyanok is, amelyeknél az alátámasztott indoklást hiányolják. A tanács szerint számos javaslat első látásra egyenleg-semlegesnek látszik (vagyis a kiadási és bevételi főösszeget egyenlő mértékben változtatják), de alapos vizsgálat után kiderül, hogy megalapozatlan bevétel-növekedésre vagy kiadáscsökkenésre alapozva készültek, nem veszik figyelembe a különböző kiadástípusok eltérő átlagos adótartalmát vagy nem áll mögöttük alapos hatásvizsgálat. A testület ezért az összesen 1.448 módosító közül 340 elfogadását nem javasolja.

Világosi Gábor tájékoztatása szerint a köztársasági elnök által visszaküldött polgári törvénykönyv tárgyalását nem az ilyen esetekben szokásos módon folytatja le a Ház, vagyis nem csak a záróvitát ismétlik meg, hanem újra lesz általános és részletes vita is. A tervek szerint ezt október 28-án, szerdán kezdik el.

Az MSZP kérte, hogy az Országgyűlés vegye napirendre a köztulajdonú társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza többek között a fizetési plafon megállapítását. Jelezték azt is, hogy pénteken benyújtják az úgynevezett “mágnás adóra” vonatkozó előterjesztést is.