Nem tartaná elfogadhatónak Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, ha a Magyar Televíziót (MTV) érintő anyagi elvonások elsődleges kárvallottjai a társadalom kisebb létszámú és így csekélyebb érdekérvényesítési képességű csoportjai lennének.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a közszolgálatiság érvényre juttatása érdekében a Magyar Televíziónak törekednie kell a kisebbségi műsorok legalább eddigi színvonalának fenntartására, a pénzügyi nehézségek ellenére is.

Emlékeztetett arra, hogy az MTV-nek mint közszolgálati médiumnak törvényi kötelezettsége a kisebbségi műsorok készítése. Ez amiatt is fontos, mert a kereskedelmi csatornák kínálatában ilyen műsor nem szerepel. Kállai Ernő hangsúlyozta: a közszolgálatiság elve megköveteli, hogy a többség mellett a kisebbségi közösségek is hozzájuthassanak az őket érintő, rájuk vonatkozó információkhoz, akár saját anyanyelvükön is.

Mint írta, a kisebbségi műsorokkal kapcsolatban eddig is voltak problémák, mert azok kevesek számára voltak láthatóak, és az elmúlt években folyamatosan csökkent a műsorkészítésre fordítható pénz.

Ha tovább romlik a helyzet, akkor “puszta illúzióvá válna a közszolgálatiság elve” – közölte az ombudsman.