Törvénytelenül járt el a nyírkátai önkormányzat, mert több hónapja nem fizette ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását. Az országos visszhangot kapott ügy miatt egy civil szervezet és az érintettek az ügyészséghez, valamint az ombudsmanhoz fordultak, megszólalt az Önkormányzati Minisztérium is.

A szaktárca államtitkára szerint törvénytelen, ha valahol nem fizetik ki a segélyeket. Jauernik István szerint az önkormányzat nevében sem a jegyző, sem pedig a polgármester nem tarthatja vissza a segélyek kifizetését.

Közölte: azért van a jegyző, hogy felhívja a képviselő-testület és a polgármester figyelmét a jogszerű, törvényes működésre. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha ma működne törvényességi felügyelet az önkormányzatok felett, akkor fel lehetne lépni a nyírkátaihoz hasonló törvénytelenségek ellen.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára arra mutatott rá, hogy ha nincs pénze működésre egy önkormányzatnak, akkor kiegészítő támogatásért a szaktárcához fordulhat. Zongor Gábor véleménye szerint a segélyek kifizetése adott esetben előrébb való lehet, mint például az önkormányzati közüzemi számlák kiegyenlítése.

Az Újkorcsoport elnevezésű civil szervezet bejelentette: a Fővárosi Főügyészséghez fordultak az ügyben. Kadarják Dániel, a civil szervezet elnöke szerint az önkormányzatnak a jelenlegi jogszabályok alapján nincs lehetősége a segélyek bármilyen jogcímen történő visszatartására.

Úgy látják, az önkormányzat intézkedése akár bűncselekményt is megvalósíthat, így arra a kérdésre is választ várnak, hogy történt-e hivatali visszaélés. Mint fogalmazott, a nyírkátai eset újabb példája annak, hogy Magyarországon a szociális ellátórendszer átfogó megváltoztatása égető probléma.

A nyírkátai eset után megszólalt a nyírbogáti cigány kisebbségi önkormányzat elnöke is. Tejfel László azt közölte, a településén élő segélyezetteknek is csak részletekben, vagy az elmaradt kommunális díjak levonását követően fizetik ki hónapok óta a szociális segélyeket. Elmondta, az érintettek a kisebbségi és az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordultak, továbbá kártérítési eljárást is indítanak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település két önkormányzata ellen.

A Népszabadság hétfői számában azt írta: Nyírkátán csak azért nem halnak éhen több százan ezekben a hónapokban, mert a Baptista Szeretetszolgálat élelmiszeradományokat juttatott el a faluba. A helyi önkormányzat ugyanis szeptember óta nem, vagy csak részben fizeti ki a munka híján segélyre szorult emberek rendelkezésre állási támogatását.