A választások előtti 4-6 hétben már nem hoz fontosabb, a személyi ügyekkel, az állami vagyon átruházásával, illetve a támogatási szerződésekkel kapcsolatos döntéseket a kormány; erről a kabinet szerdai ülésén döntött.

Szollár Domokos szóvivő a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: Bajnai Gordon miniszterelnök azért kezdeményezte a döntési moratórium bevezetését, mert bárki is alakítson új kormányt, annak nem akarják szűkíteni a mozgásterét. A kormányszóvivő a személyi döntések tilalmáról szólva leszögezte: 2010. március elsejét követően az új kormány minisztereinek kinevezéséig nem lehet új vezetőket kinevezni sem a minisztériumoknál, sem a központi államigazgatási, sem azok helyi szerveinél. Március elseje után már nem adományozható a minisztériumokban szakmai tanácsadói és főtanácsadói cím, illetve nem adható célfeladat a köztisztviselőknek, akik az idei év első két hónapjára kaphatnak csak céljuttatást – emelte ki Szollár Domokos.

A hosszabbtávú kötelezettségvállalások, közbeszerzések, szerződések kapcsán azt mondta: a központi államigazgatási szervek, a költségvetési szervek, és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok mostantól egészen a választásokig csak olyan közbeszerzési eljárást írhatnak ki, amelynek eredményéről a következő kormány megalakulását követően döntenek. Ez alól kivételes esetben, halaszthatatlan beszerzések esetén lehet felmentést kérni – szögezte le, hozzátéve: a kormány döntése nem érinti a már futó közbeszerzéseket. Szollár Domokos aláhúzta, hogy a minisztériumokban, a központi költségvetési szerveknél 2010. április elsejét követően csak a közfeladatok zavartalan ellátásához szükséges kötelezettségvállalásokról születhet döntés; ezt a kormány kérésére a kincstárnokok ellenőrizik majd.

Április elsejétől nem köthető egyedi támogatási szerződés közhasznú és kiemelten közhasznú társaságokkal – sorolta. A központi államigazgatási szervek, a költségvetési szervek, és a vagyonkezelésükbe tartozó gazdasági társaságok április elseje után 10 millió forintnál nagyobb értékű vagyon átruházásáról, illetve hasznosításáról csak abban az esetben hozhatnak döntést, ha ehhez a kormány nyilvánosan megjelenő határozatban hozzájárulását adja – ismertette a kabinet szerdai döntését a szóvivő. Kitért arra is, hogy április elsejétől az új kormány kinevezéséig az uniós pályázatok bíráló bizottságai nem tesznek javaslatot projektek támogatására.

Szollár Domokos hangsúlyozta: megbízási szerződést sem lehet meghosszabbítani, ha az lejár a követő kormány hivatalba lépéséig.