Magyarország figyelemmel kíséri a szlovák államnyelvtörvény konkrét alkalmazását és ennek fényében kívánja mérlegelni az esetleges további lépéseket – közölte a BruxInfo kérdésére hétfőn Balázs Péter külügyminiszter.

Budapest folytatja a párbeszédet az Európai Bizottsággal a szlovák államnyelvtörvényről, de nem számít arra, hogy Brüsszel – mégha osztja is a magyar aggodalmak egy részét -sarkosan Magyarország mellé áll a vitában. Függetlenül attól, hogy a Bizottság jogi szolgálata egy nemrég kiszivárogtatott informális véleményében a törvény végrehajtási előírásai utolsó tervezetének több pontját is kifogásolta. Ezt fejtette ki a BruxInfo kérdésére válaszolva hétfőn Brüsszelben Balázs Péter magyar külügyminiszter, aki hozzátette, hogy a kormány többek között szlovákiai civil szervezetek segítségével a törvény konkrét végrehajtására koncentrál majd.

Balázs Péter három olyan szempontot is megnevezett, amelyek alapján Budapest figyelemmel kíséri majd a nyelvtörvény végrehajtását. Ezek közül az első, hogy a szlovák hatóságok alkalmaznak-e büntetést (és ha igen, mikor, kivel szemben, milyen mértékűt) a törvény vélt megszegőivel szemben. Egy további szempont, hogy a törvény alkalmazása többletköltségekkel jár-e a szlovák nyelv kötelező használata okán színházak, klubok, iskolák és más intézmények számára. Magyarország végül arra is különös figyelmet kíván fordítani, amikor a törvény beavatkozása ésszerűtlen helyzeteket idéz elő. Ilyen lehet a munkavállalás, amikor például egy segédmunkára jelentkezőtől megkövetelik a felsőfokú szlovák nyelvtudást. A külügyminiszter szerint a törvény végrehajtási rendelkezéseinek közel egy hónappal ezelőtti életbe lépése óta nem szereztek tudomást ilyen panaszokról.

Balázs Péter azt is elmondta, hogy a közeli napokban a magyar fővárosba várják Knut Vollebaek-et, az EBESZ nemzeti kisebbségügyi főmegbízottját, aki a külügyminiszter szavai szerint ugyancsak érdeklődéssel várja, hogyan fogják alkalmazni a nyelvtörvényt Szlovákiában.