Pontosan 91 percig nem sugároz műsort a tv2 csütörtök este 21:00 órától; a kereskedelmi csatornát egy, még 2003. március 11-én sugárzott film miatt kötelezte elsötétítésre a médiahatóság.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) határozatának csaknem hét év elteltével tett eleget a televízió. Az ügy azóta megjárta a bíróságot első- és másodfokon, végül pedig a Legfelsőbb Bíróságot is.

Az ORTT szerint a tv2 a Katona című filmet annak idején helytelenül sorolta a “16 éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába, s ez alapján nem megfelelő időpontban vetítette a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas, öncélú erőszakot tartalmazó alkotást.

A 2003-ban született ORTT-határozat kitért arra, hogy a film miatt korábban is érkezett panasz a testülethez: a műsorszámot 2001. október 28-án 20 órai kezdettel mutatta be a csatorna. Akkor nézői panasz alapján indított vizsgálatot a médiahatóság.

Az ORTT már az első, 2002-ben folytatott eljárása során megállapította: “az adott műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas, mivel az nagymértékben tartalmaz öncélú erőszakot, így azt csakis 23 óra és 5 óra között tehette volna közzé a műsorszolgáltató”. Emiatt a testület több mint hatmillió forintos kötbér megfizetésére kötelezte a tv2-t. A műsorszolgáltató jogorvoslatot kért, de a Fővárosi Bíróság helyben hagyta a médiahatóság döntését.

A 2003-as ORTT-határozat kimondta: a korábbi döntés figyelmen kívül hagyása és “a törvénysértés ismételt jellege miatt a műsorszolgáltató által elkövetett jogsérelem súlyosabban minősül”. Mindezek figyelembe vételével született a döntés a másfél órás elsötétítésről, amely 22 óra 31 percig tart.