Az Országgyűlésből a tavaszi választások után távozó képviselők a szabályok szerint hat hónapig kapnak juttatást; az újra meg nem választottak a korhatár előtt öt évvel nyugdíjba vonulhatnak.

A hétfőn ebben a ciklusban utoljára összeült parlament képviselőinek a mandátuma az új Országgyűlés megalakulásával szűnik meg; a jogszabály “gondoskodik” azokról, akiket nem választanak újra.

Az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény szerint ha a képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, akkor a volt képviselő – újraválasztásának esetét kivéve – további hat hónapon keresztül jogosult az alapdíja és a pótdíja megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegre.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy az erre az időre folyósított díjazás időtartama is munkaviszonyban töltött időnek számít; és ezt az összeget – ha a képviselő kéri – egy összegben kell kifizetni.

Öregségi nyugdíjra jogosult az a képviselő – az egyéb feltételek fennállása esetén -, akinek e megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, és a volt képviselő az ezt követő ötödik naptári év végéig az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betölti; ezzel az Országgyűlés hivatali szervezetét költségvetési befizetés nem terheli.

Ha a képviselő az Országgyűlés működésének befejezése után újra jelölteti magát, a fenti öregségi nyugdíj, legkorábban a mandátumok igazolását követő naptól, akkor illeti meg, ha képviselőnek nem választják meg újra.

Ezek a szabályok ciklusok óta nem változtak, a parlament utolsó előtti ülésén elfogadott egy új passzust, ám az csak az aktív képviselőket érint; kimondták: az országgyűlési képviselők jogviszonya 36 órás munkaviszonynak számít. Ez azt jelenti, hogy ha egy képviselő más munkaviszonyból is rendelkezik jövedelemmel, akkor az után nem kell megfizetni a két százalékos egészségügyi hozzájárulást.

Nem tudták viszont rendezni azt, hogy valamilyen, meghatározott időtartamú juttatásban részesüljön az elhunyt képviselő legközelebbi hozzátartozója; ebben a parlamenti ciklusban többszöri nekifutásra sem tudtak megegyezni a megoldásban a képviselők.