Országos szintű lesz a kampánycsend éjféltől, ez azt jelenti, hogy abban a hét megyében is érvényes lesz a tilalom, ahol nem tartanak második fordulós választást vasárnap – közölte az Országos Választási Iroda vezetője pénteken.

Virág Rudolf megerősítette korábbi közlését is, ami szerint – szemben az első fordulóval – most vasárnap este hét óra után nem sokkal elindítják az internetes tájékoztatási rendszert, amelyen keresztül a választók figyelemmel kísérhetik a választókerületi eredmények alakulását.

Közölte, bíznak abban, hogy este 10 óra körül már 99 százalékos feldolgozottság mellett lesznek láthatóak az eredmények.

Azért nem lesz 100 százalékos a szavazatok feldolgozottsága még néhány napig, mert meg kell várni a külképviseleteken leadott szavazatok hazaérkezését és “bekeverését”.

Mivel mind az 57 körzetbe várnak külképviseletekről szavazatokat, ezért vasárnap este hét óra után 57 kijelölt szavazókörben nem kezdik meg az urnák felbontását és a szavazatok összesítését.

A külképviseleti voksokat tartalmazó urnáknak csütörtök délután négy óráig kell hazaérkezniük Budapestre, ezt követően viszik a szavazatokat az egyes választókerületekbe, ahol – a titkosság megőrzése miatt – azokat bekeverik az itthon leadott szavazatok közé.

Így amennyiben szoros eredmény lesz valamelyik választókerületben, elképzelhető, hogy a külképviseleti szavazatok döntik majd el a mandátum sorsát.