Papcsák Ferenc, az elszámoltatással és korrupcióellenes küzdelemmel foglalkozó kormánybiztos szerint munkájában a közérdeknek kell győznie, mindenkinek felelnie kell, aki megsértette a jogi normákat – derül ki a Magyar Nemzetnek adott interjújából.

Az elszámoltatásért felelős, azt koordináló kormánybiztost nevezett ki Papcsák Ferenc személyében a kormány háromnapos rendkívüli ülésének második napján – jelentette be Lovasberényben vasárnap Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Papcsák Ferencnek az lesz a feladata, hogy az elszámoltatást koordinálja, valamint a közpénzek jövőbeni tiszta, jogszerű, takarékos felhasználásáért jogszabályokra, törvényekre tegyen javaslatot a kormánynak. Feladata lesz továbbá, hogy megnevezze azokat a felelősöket, akik az állam részéről korábban részt vettek olyan gazdasági döntésekben, amelyek egyértelműen károsak voltak az országnak és az adófizetőknek, és megtegye azokat a jogi lépéseket, amelyek következményeként a felelősöknek a törvény előtt kell majd számot adni tetteikről. Az emberek joggal várják a felelősök felderítését, a számonkérést, s azt, hogy az elszámoltatás teljes körűen, alkotmányosan és a demokratikus normáknak megfelelően történjen – fogalmazott a szóvivő.

A kormányülésen több olyan ügyet is érintettek, amelyek jelentősen sértették az ország érdekeit, ezek közül megvizsgálják az úgynevezett off-shore ügyeket, többi között a Wallis csoport, a Dataplex, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és a Magyar Nemzeti Bank elnökének ügyét. Vizsgálják a Malév privatizációját, s azt, hogy mire költötték el annak 460 milliárd forintos bevételét, továbbá tisztázni kívánják “a közérdekű adatokkal összefüggő meghamisítással,” kapcsolatos, a 2006. évi államháztartási adatok eltitkolásának ügyet is, amelyben már korábban feljelentették Gyurcsány Ferencet és Veress János korábbi pénzügyminisztert. Áttekintik a minisztériumokban az átadás-átvétellel kapcsolatban tisztázásra váró kérdéseket is.

“A munkám során a társadalmi közérdeknek kell győznie. Számomra lényegtelen, kinek van mentelmi joga és kinek nincs, aki megsértette a jog normáit, annak felelnie kell” – mondta a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban a fideszes politikus.

Úgy fogalmazott: nagy társadalmi elvárás van az elszámoltatás és a közpénzek felhasználása körüli kérdésekben. “A feladat leginkább egy nagy kihívás a számomra ahhoz, hogy tisztán és a jog szabályait maximálisan betartva koordináljam ezt a kormányzati feladatot” – mondta.

A politikus szavai szerint megbízatása maximálisan két évre szól. A konkrét ügyekkel kapcsolatban, amelyek vizsgálódásának tárgyai lehetnek, említette a BKV, a MÁV, a Volán-társaságok, a Leader-program ügyeit, de megjegyezte, hogy képviselőtársaitól a parlamentben számos borítékot kapott, amelyek tartalmát hamarosan feldolgozzák.

A vizsgálódás nemcsak büntetőjogi, de akár polgári jogi, akár munkajogi felelősség megállapítására is ki fog terjedni – mondta a kormánybiztos. “Fontos azoknak a károknak a felbecsülése, amelyekkel a polgárokat, a magyar nemzetet megkárosították. Erre jelenleg még tapogatózások sincsenek” – tette hozzá.

Papcsák Ferenc 2002-től a Fidesz országgyűlési képviselője, tagja az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak, valamint a gazdasági és informatikai bizottságnak. 2006 őszétől tagja a fővárosi önkormányzat közgyűlésének, valamint alelnöke a pénzügyi és közbeszerzési bizottságnak. A Fidesz számvizsgáló bizottságának tagja, a parlamenti frakció szakértője. Életrajza szerint 1993-ban szerzett jogi diplomát. Több gazdasági társaságban vállalt vezető szerepet, ügyvédi irodája gazdasági joggal, jogi tanácsadással foglalkozik.