Kitüntette Alexa Noémit, a Transparency International (TI) magyarországi ügyvezető igazgatóját a brit királynő. II. Erzsébet a Brit Birodalmi Érdemrend tiszteletbeli tagjává avatta Alexa Noémit, az érdemrendet az uralkodó nevében Greg Dorey budapesti brit nagykövet adta át a kitüntetettnek csütörtökön a brit nagykövetségen.

A hivatalos indoklás szerint Alexa Noéminek az Egyesült Királyság és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok átláthatóságáért végzett munkáját ismerték el a kitüntetéssel, amelyet a brit külügyminisztérium javaslata alapján adományoztak.

Alexa Noémi úgy nyilatkozott, az elismerés “nagyon megtisztelő”, és nemcsak neki, hanem az egész szervezetnek szól. A korrupció nagyon súlyos probléma Magyarországon – mondta -, erre igyekeztek felhívni a figyelmet az elmúlt években a köz érdekében végzett munkájukkal.

Alexa Noémi 2007 októbere óta áll a TI magyarországi szervezetének élén. 2001 és 2004 között az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium nemzetközi főosztályának vezetőhelyetteseként dolgozott, majd a TI Strukturális alapok átlátható felhasználása című projektjét vezette. Szakterülete az uniós források elosztása és felhasználása, különös tekintettel a regionális különbségekre.

Az 1993-ban Németországban alapított TI célja, hogy több mint 80 független tagszervezetén keresztül küzdjön a korrupció ellen. A szervezet magyarországi tagozata 2007-ben alakult újjá. A TI Magyarország – saját meghatározása szerint – független, szakmai szervezetként segíti a korrupció megfékezését, ösztönzi az átláthatóságot és számonkérhetőséget a közhatalmi döntéshozatalban és a közpénzeket érintő folyamatokban, valamint javítja a közérdekű információk elérhetőségét.