Az elmúlt napokban a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei több esetben is sikeres felderítést könyvelhettek el.

  • Egy francia állampolgárságú férfi jelentkezett kilépésre, de a pénzügyőrök tételes vámvizsgálat alá vonták a férfi csomagjait. A csomag 1 darab antik jellegű asztali órát, 1 darab tóramutatót, valamint 1 darab falusi utcaképet ábrázoló festményt rejtett. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megerősítette a pénzügyőrök gyanúját, hogy a talált tárgyak 50 évnél régebbiek, ezért kivitelük engedélyhez kötött, amellyel a férfi nem rendelkezett.
  • A másik esetben egy macedón állampolgárságú férfi jelentkezett belépésre. A vámvizsgálat során a férfi feltűnően idegesen viselkedett és a pénzügyőrök kérdéseire ellentmondásos válaszokat adott. A pénzügyőrök a férfit CT vizsgálatra vitték, amelynek során megállapították, hogy testében több idegen tárgy található. A Péterffy Sándor utcai Kórház Toxikológiai Osztályán a férfi testéből összesen 71 darab kapszulába rejtett 879 gramm súlyú – több mint 1200 halálos adagnak megfelelő – kábítószer gyanús anyag került elő, amelyről kiderült, hogy kokain.

Az elkövetők ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei mindkét esetben eljárást indítottak.