A SozialMarie díjra olyan projektek pályázhattak, melyek valami eredeti, kreatív ötlettel, merőben új nézőpontból közelítenek egy társadalmi problémához. A Magyar Helsinki Bizottság programja, amelyben a rendőrség és a helyi lakosság képviselői közötti helyi konzultációkat szervez, ezer eurós díjat nyert.

A társadalmi innovációt értékelő SozialMarie díjat évente osztja ki az osztrák Unruhe magánalapítvány. A kezdeményezés célja a nyertes projektek pénzbeli jutalmazása mellett, azok megismertetése a szélesebb társadalmi nyilvánossággal.

A Sozialmarie zsűrije értékelése szerint a Helsinki Bizottság projektje egyrészt fontos szimbolikus jelentőséggel bír, másrészt kiváló eszköz arra, hogy alternatívát nyújtson a közbiztonsággal kapcsolatos kérdések szélsőjobboldal általi kisajátítására. A zsűri szerint a program a biztonságos, megértésen alapuló együttélés felé tett bátor és szükséges lépés. A Sozialmarie fővédnökei aktív szerepet vállalnak egy-egy díjazott projekt támogatásában. Az idei magyar fővédnök Winkler Nóra televíziós újságíró, a Helsinki Bizottság kezdeményezését karolta fel. A 4. helyért járó 1000 eurós díjat munkatársunk május 1-jét vette át Bécsben.

A Helsinki Bizottság díjazott STEPSS programja 2007-ben kezdődött, a konzultációkra először 2009-ben került sor. A programban szervezett civil-rendőr konzultáció a közösségi rendőrségi modell egyre gyakrabban alkalmazott eszköze, jelenleg két budapesti kerületi kapitányságon és két vidéki városban folyik a fórumok előkészítése, illetve tartása.

A konzultatív fórum célja, hogy a rendőri tevékenység minél közelebb kerüljön a lakossághoz annak érdekében, hogy a felek valós információval rendelkezzenek egymásról, bízzanak egymásban, illetve szervezett keretek között folytassanak rendszeres párbeszédet.

Fontos az állami szervezetek, így a rendőrség működésének átláthatósága, az állampolgárok informálása és a nyílt párbeszéd, ezért a civil-rendőr fórum intézményesítése önmagában is érték. A konzultatív fórum egy kevéssé formalizált kommunikációs csatorna. Ez teszi lehetővé olyan kérdések/problémák felvetését, amelyek szokásos, hivatalos eljárásokban (pl. panaszeljárás) fel sem merülhetnének. A fórum alkalmat ad arra is, hogy a helyi lakosok közvetlenül tájékoztassák a rendőrséget az őket leginkább zavaró, irritáló olyan problémákról, melyekről a rendőrségnek fontos tudomást szereznie. A fórum ugyanakkor nem egyéni panasznapként szolgál, a konzultáció információ-, ismeret- és tapasztalatcserét jelent, amelynek alkalmával cél a felmerült problémák legalább egy részére megoldási javaslat kidolgozása és szükség esetén a civil-rendőr együttműködés kialakítása is.

A helyi roma szervezetek részvétele a fórumokon kiemelkedő jelentőségű lehet. A Helsinki Bizottság STEPSS programban végzett kutatása szerint a roma származású állampolgárokat háromszor nagyobb eséllyel igazoltatják a rendőrök, mint a nem romákat, miközben az igazoltatások eredményessége – azaz az igazoltatások alapján indult eljárások gyakorisága – tekintetében nincs különbség a két csoport között. Ez önmagában a két csoport közötti feszültség forrása. A kisebbségek nagyobb kontrollja más országokban is tapaszalt jelenség, amellyel szemben számos módon próbálnak fellépni, illetve kísérletet tesznek a történetileg már kialakult feszültségek csökkentésére a nyitott párbeszéd útján.

A konzultatív fórumok elősegíthetik a helyi lakosság és helyi kisebbség érdekeinek és jogainak érvényesítését azáltal, hogy strukturált kereteket biztosítanak véleményük és aggályaik kifejezésére. Így a konzultatív fórumok hozzájárulnak ahhoz, hogy a legnagyobb hazai kisebbség tagjai, a romák is bekapcsolódhassanak a demokratikus társadalmi párbeszédbe. A strukturált és közvetlen párbeszéd elősegíti a kölcsönös megértést és elfogadást, és hosszú távon a romákkal szembeni rendőri előítéletek csökkenéséhez vezethet. Mindezek nagymértékben és tartósan hozzájárulhatnak a roma kisebbség társadalmi megítélésének javulásához.

Ha a fórumok sikeresek, akkor azokat a jövőben a rendőrség, az önkormányzat és a helyben aktívan működő civil szervezetek közösen és rendszeresen szervezik meg. Az egymást követő fórumokon az új témák mellett lehetséges a konzultációk eredményének, az elhangzott javaslatok, felevetések ismételt megvitatatása, és tájékoztatás arról, hogy a napirendre került kérdésekben milyen előrelépések történtek, és a felvetődött javaslatoknak mi lett a sorsa. Ha a fórumok érzékelhető gyakorlati eredményeket hoznak, akkor számíthatunk arra, hogy a rendőrség és a lakosság közötti – helyi szinten megvalósuló – bizalom megerősödik.

A Helsinki Bizottság nyertes pályázata letölthető itt.

A díjkiosztón készített fényképek elérhetőek itt.