A miniszteri irányelv szerint 2012 és 2021 között jelentős mértékben fejleszteni kell a Magyar Honvédség vezetési rendszereinek védelmét a számítógépes támadásokkal szemben; a korszerűsített vezetési rendszer alkalmas lesz az országon belüli és például a NATO-partnerországokkal való biztonságos kommunikációra – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán Budapesten, miután hazaérkezett a belgrádi NATO-konferenciáról.

A vezérkari főnök elmondta, hogy a szerb fővárosban zajló konferencián kiemelten foglalkoztak “közös javakhoz” való hozzáférés biztosításával, vagyis az óceánok és tengerek, légtér, világűr, illetve a cybertér védelmével, az ezek ellen irányuló támadások (kalózkodás, terrorizmus, internetes bűnözés) meghiúsításával.

A vezérkari főnök szerint a témában tartott előadások az ezek elleni közös fellépést sürgették, de felvetődött, hogy ezeket a kérdéseket nem csak katonai szempontból kell vizsgálni.

A globális javak felhasználásában részt vevő szervezetek és az ott alkalmazott infrastruktúrák “a civil szféra dominanciáját bizonyítják” – tette hozzá.

Benkő Tibor megemlítette, hogy a Magyar Honvédség is képviselteti magát egy a közös javak felhasználását, kezelését kutató projektben. Ennek eredményei segítik majd a nemzeti katonai cybervédelmi koncepció, valamint az átfogó kormányzati elképzelések kialakítását.

A konferencia másik kiemelkedő témája a képességfejlesztés, benne a NATO és az Európai Unió közötti nagyobb együttműködés kialakítása volt.

A NATO törekvése az, hogy minden támogatást és segítséget megadjon az uniónak, az EU pedig saját katonai képességeinek fejlesztését és harccsoportok létrehozását sürgeti, ezért felmerült, hogy a párhuzamosságokat ezen a területen is ki kell iktatni” – mondta.

Mindkét szervezet a képességek racionálisabb felhasználása mellett tette le a voksát, és ebben nemcsak az említett két szervezet, hanem más – egyik szövetségbe sem tartozó – országok is egyetértettek – fűzte hozzá.

A képességeket össze kell gyűjteni és kamatoztatni kell, hiszen ezek lehetnek módszertani, elméleti és technikai tapasztalatok is” – hangsúlyozta Benkő Tibor.

A vezérkari főnök elmondta azt is, hogy a már hagyományosnak nevezhető konferenciát először 2008-ban Albániában, 2010-ben Finnországban, az idén Szerbiában rendezték meg, jövőre pedig Horvátországban tartják majd (2009-ben elhalasztották az új NATO-parancsnoksági struktúra kialakításáig).

A mostani rendezvényen a meghívottak között vannak 60 ország hadseregeinek vezérkari főnökei. A résztvevők közül 28-an NATO-tagországok, de jelen vannak a Partnerség a békéért programban részt vevő országok képviselői is.