A lengyel parlament alsóháza jóváhagyta a külföldi fegyveres erők lengyelországi tartózkodásának elveit megváltoztató törvénymódosítást, lehetővé téve ezzel, hogy a NATO gyorsreagálású erői műveleteket hajtsanak végre az ország területén.

A módosítás, amelyet elsöprő többséggel, az összes parlamenti tömörülés támogatásával fogadtak el, lehetővé teszi, hogy a szövetséges erők békeidőben “hadgyakorlattól eltérő” katonai műveleteket hajtsanak végre Lengyelországban.

Előterjesztésében a nemzetvédelmi tárca az utóbbi évek biztonságpolitikai fejleményeire, ezen belül az ukrán válságra hivatkozott, valamint arra, hogy a gyorsreagálású erők felállításáról döntő 2014-es newporti NATO-csúcstalálkozó után a szövetségi vezetés figyelmeztetett: a lengyel előírások nem eléggé pontosak ahhoz, hogy konfliktus esetén lehetővé tegyék az idegen alakulatok jelenlétét.

A jóváhagyott módosítás értelmében a NATO, illetve az Európai Unió alakulatai “megelőző, elrettentő, illetve magas készenlétű erők bevetését megkövetelő műveleteket” hajthatnak végre az ország területén és légterében. A lengyel államfő szükség esetén – a nemzetvédelmi miniszter javaslatára és a kormányfő beleegyezésével – engedélyezheti a tagállamok alakulatainak lengyelországi jelenlétét, és a lengyel hadsereggel azonos hatáskörrel ruházhatja fel ezeket.

A törvénymódosítás azért vonatkozik békeidőre, mert háború esetén már az Észak-atlanti Szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye alkalmazandó.

A NATO newporti csúcstalálkozóján elfogadott, a gyorsreagálású erők létesítését célzó Readiness Action Plan (RAP) elnevezésű szövetséges készenléti akcióterv a főleg a szövetség déli és keleti szomszédságában megváltozott biztonsági környezetre reagál. A júliusi varsói NATO-csúcstalálkozót előkészítő lengyel kormány emellett fontosnak tartaná a NATO tartós lengyelországi jelenlétének megvalósítását is.