A NATO és az Európai Unió képviselői stratégiai jellegű együttműködésről állapodtak meg, mivel a több irányból érkező váratlan fenyegetések és a soha nem látott biztonsági kihívások miatt minden eddiginél szorosabban kapcsolódik össze Európa és Észak-Amerika biztonságának kérdése – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagországok kétnapos brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében.

Stoltenberg tájékoztatása szerint az elfogadott zárónyilatkozat rögzíti, hogy a katonai szövetségnek és az uniónak összehangolt és egymást kiegészítő módon kell cselekedniük a térséget fenyegető erőpróbákkal szemben, annak érdekében is, hogy elkerülhetők legyenek a hatékonyságot hátráltató átfedések.
    

Egy erősebb Európa jó a NATO-nak, és egy hatékonyabb NATO jobb az Európai Uniónak – hangsúlyozta Stoltenberg. Hozzátette, a NATO pozitívan értékeli, hogy Európa kezébe veszi saját biztonságának megteremtését, és erőfeszítéseket tesz arra, hogy elérje ezt a célt.
    

“A NATO és az EU célja továbbra is ugyanaz: a béke és a stabilitás fenntartása, valamint a polgárok biztonságának megőrzése” – fogalmazott a főtitkár.
    

A NATO továbbra is a transzatlanti kollektív védelem alapvető fóruma – szögezte le Stoltenberg, de üdvözölte az uniós országok folyamatos erőfeszítéseit az európai védelmi képességek javítására és finanszírozásuk növelésére.
    

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette, hogy a két szervezet egyedülálló és nélkülözhetetlen partnerei egymásnak. A jelentkező kihívásokra az eszközök széles választékával képesek közösen válaszolni, amely jobb biztonságot teremt Európában és azon túl is – tette hozzá.
    

Mogherini elmondta, hogy a zárónyilatkozatban rögzítettek szerint konkrét területeken fogják erősíteni a két szervezet stratégiai partnerségét. Ide tartozik a hibrid fenyegetések elleni küzdelem, az olyan operatív együttműködési kérdések, mint a tengeri térségekben való közös fellépés, a számítógépes biztonság és védelem területe, valamint más védelmi képességek fejlesztése. A két szervezet össze kívánja hangolni a védelmi ipar és a kutatás kapacitásait, valamint növelni fogja a védelmi és biztonsági erőforrások kiaknázását és összehangolását – tájékoztatott a főképviselő.