Az üdülői alapszolgáltatás csökkentett kereskedelmi árát kell megfizetniük a központi államigazgatás alkalmazottainak, és más igényjogosultaknak, a konkrét árat minden év február 15-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára határozza meg – egyebek mellett ezt is tartalmazza a tárca vezetőjének rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Az igényjogosultak az aktív alkalmazottak mellett a hozzátartozóik és a központi államigazgatási szervek nyugdíjasai. Az üdülési szolgáltatást nyújtó üdülőket és továbbképző központokat a közigazgatási és igazságügyi miniszter jelöli ki, a listát minden év utolsó napjáig felülvizsgálja.
Az üdülők üzemeltetéséről és az integrált üdültetési rendszer működtetéséről a Közgyűjteményi Ellátó Szervezet gondoskodik, amelyhez a Human-Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Nonprofit Közhasznú Kft. szolgáltatásait veszi igénybe.
Az üdülési turnus szerdától-szerdáig tart, az igényelhető szolgáltatás pedig lehet csak reggeli, illetve fél-, vagy teljes panzió is.
A Human-Jövő 2000 Kft. jelenleg öt, egész évben üzemelő szállodát működtet, közülük kettő a Balatonnál található. A szezonális üzemű szállodák száma nyolc, ezek többsége is a Balatonnál van.
Idén nyáron az igényjogosulti térítés a Balatonnál – a szálloda színvonalától függően – heti 55-69 ezer forint, teljes panzióval.