A migrációs és menekültügyi helyzet áttekintése lesz a legfőbb feladata annak a parlamenti küldöttségnek, amely július 13–16. között látogat Tunéziába.

Tunéziát több szempontból is érintette a migrációs és a menekültügyi kérdés az arab forradalmakat követően. Az országot több ezren hagyták el Európa felé, a kivándorlók tömegesen érkeztek az olaszországi Lampedusa szigetére. A líbiai harcok elől menekülők ugyanakkor a líbiai–tunéziai határnál kerestek menedéket.

A hatfős parlamenti küldöttséget Simon Busuttil (néppárti, máltai) vezeti majd. A küldöttség további tagjai: Claude Moraes (szocialista, brit), Judith Sargentini (zöldpárti, holland), Agustín Díaz de Mera García Consuerga (néppárti, spanyol) Nathalie Griesbeck (liberális, francia), Sylvie Guillaume (szocialista, francia).

A képviselők a tervek szerint tárgyalnak Beji Caid El Sebsi tunéziai miniszterelnökkel, a belügyminiszterrel és a külügyminiszterrel is. A programban szerepel egy találkozó az országban akkreditált amerikai nagykövettel is.

A delegáció megbeszélést folytat majd találkozik az ENSZ menekültügyi ügynöksége (UNHCR) és a humanitárius segélyekkel foglalkozó ECHO nemzetközi szervezet képviselőivel is. Július 14-én a tervek szerint az UNHCR és a Vöröskereszt egy-egy menekülttáborába is ellátogat a küldöttség a tunéziai-líbiai határon.