Bejelentett részesedés egy éven belüli részleges kivezetése esetén a fennmaradó hányadra nem alkalmazhatók a kedvező adózási szabályok – hívja fel a figyelmet a Deloitte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állásfoglalása alapján.

A 2011. január 1-től hatályos szabályok alapján a bejelentett részesedés apportálásakor a részesedés kivezetése miatt keletkezett nyereség után is érvényesíthető az adóalap-kedvezmény. A NAV állásfoglalásában megerősíti, hogy az adóalap-csökkentés egyik feltétele – a részesedés értékesítéshez hasonlóan – ebben az esetben is az, hogy a bejelentett részesedés egészét az adózó az apportként történő kivezetést megelőzően egy éven át folyamatosan az eszközei között tartsa nyilván. Tehát, ha egy éven belül részben értékesíti, vagy apportálja az adózó a bejelentett részesedését, a fennmaradó hányadra nem alkalmazhatók a kedvező adózási szabályok, még akkor sem, ha az meghaladja a 30 százalékot – ismerteti a Deloitte hírlevelében Veszprémi István, a cég adópartnere.
A NAV állásfoglalása alapján a bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok abban az esetben is alkalmazhatóak, ha kedvezményezett részesedéscsere keretében szerez részesedést egy társaság a másikban, amennyiben a bejelentett részesedésre vonatkozó törvényi feltételek teljesülnek.

A NAV állásfoglalása alapján a bejelentett részesedéshez kapcsolódó adóalap-csökkentési lehetőség nem alkalmazható abban az esetben, ha a bejelentett társaság jegyzett tőkéjének leszállítására tőkekivonás útján kerül sor, akkor sem, ha ez az egyéves tartási időszakot követően történik. Ennek oka, hogy mivel az ügylet nem értékesítés, így annak kapcsán nem árfolyamnyereség, hanem rendkívüli eredmény keletkezik.
Nincs lehetőség az adóalap-csökkentésre a 2011-es szabályok alapján sem, mivel ebben az esetben nem apportálás miatt kerül sor a részesedés kivezetésére. Az állásfoglalás felhívja továbbá arra a figyelmet, hogy abban az esetben, ha a jegyzett tőke tőkekivonás útján való leszállításának eredménye veszteség, akkor – bejelentett részesedés esetén – a veszteség összegét adóalap növelő tételként kell figyelembe venni függetlenül attól, hogy a tőkeleszállításra egy éven belül, vagy azon túl kerül sor.
Az állásfoglalás alapján a bejelentett részesedésre vonatkozó kedvező szabályok abban az esetben is alkalmazhatók a társasági adóban, ha a minimum 30 százalékos részesedés a megszerzést követően – a részesedés értékének megváltozása nélkül – azért csökken 30 százalék alá, mert egy másik társaság beolvad abba a társaságba, amelyben az adózó a bejelentett részesedéssel bír – ismerteti az adószakértő.