A normatív támogatás elmaradása miatt aggódó 12 egyház helyzete megoldódott, miután a kormány intézményeik finanszírozására 2011. december 31-ig megállapodást köt.

A vonatkozó kormányhatározat alapján, a szociális intézmények finanszírozásában, az egyházi fenntartó fogalmának július 1-jétől bekövetkezett változása miatt, az egyes egyházi szociális intézményfenntartók kompenzálására a Kormány 12 egyház esetében 2011. július 1. – 2011. december 31. között a továbbiakban is biztosítani kívánja szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátására az egyházi kiegészítő normatívát.

Ezek az egyházak a következők:
Budai Szerb Ortodox Egyházmegye
Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (Statusquo Ante)
Hetednapi Adventista Egyház
HIT Gyülekezete
Keresztény Advent Közösség
Krisztusban Hívő Nazarénusok Gyülekezet
Magyar Pünkösdi Egyház
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség
Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
Magyarországi Metodista Egyház
Az Üdvhadsereg Szabadegyház – Magyarország

A kormányhatározat értelmében ezen egyházak vonatkozásában 2011. július 1-jén már meglévő szociális intézményeinek fenntartására a közigazgatási és igazságügyi, valamint a nemzeti erőforrás miniszter megállapodást köt. A júliusban elfogadott egyházi törvény hatályba lépését követően, az átalakuló egyházi szervezetek által a törvény kihirdetésekor fenntartott közoktatási intézmények működését 2012. augusztus 31-ig a központi költségvetés folyamatosan biztosítja.