A Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalásokat folytat a líbiai felkelőkkel arról, hogy adják át Moammer Kadhafi Tripoliban elfogott második legidősebb fiát, az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot – közölte hétfőn a hágai székhelyű bírói testület.

A Nemzetközi Büntetőbíróság június 27-én adott ki elfogatóparancsot a líbiai vezető, továbbá Szeif al-Iszlám nevű fia és Abdullah asz-Szenuszi titkosszolgálati főnök ellen.

Mindhármuk ellen annak nyomán fogalmazták meg a vádat, hogy február második felében, a rendszerellenes tiltakozások első napjaiban az ő utasításaik nyomán a rendfenntartó erők több száz civilt megöltek, illetve megsebesítettek és börtönbe vetettek. Ügyüket az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalta a hágai székhelyű bíróság elé. Luis Moreno-Ocampo főügyész már májusban indítványozta az elfogatóparancs kibocsátását.

A Nemzetközi Büntetőbíróság szóvivője hétfőn közölte: tárgyalásban vannak a líbiai lázadókkal, akik vasárnap jelentették be, hogy Tripoliban elfogták Szeif al-Iszlámot. Mint hozzátette, a Hágának történő átadás mikéntjéről folyó megbeszélések egyelőre a kezdeti szakaszban vannak.

Maga Moreno-Ocampo hangot adott reményének, hogy a Kadhafi-fiú hamarosan Hágába kerül, és bíróság elé lehet állítani. A főügyész egyúttal segítséget ajánlott a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak ahhoz, hogy minden elkövetett bűncselekmény elnyerje a maga büntetését.