Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét is érinti a Szíria elleni európai uniós szankciók minap elhatározott kiterjesztése – derült ki az EU hivatalos közlönyének szerdai számából.

Az EU – a múlt pénteken meghozott elvi politikai döntés nyomán – kedden hivatalosan kiterjesztette további érintettekre azokat a szankciókat, amelyek a szíriai rendszer támaszát jelentő magán-, illetve jogi személyeket sújtják. A szankciók tartalma egyfelől a külföldön fellelhető javak befagyasztása, illetve magánszemélyek esetében ezen felül az EU-ba való beutazási tilalom. A keddi döntéssel 15 egyén és öt intézmény került fel a szankcióval sújtottak listájára, amelyen így már 50 magánszemély és kilenc jogi személy található.

Az érintett jogi személyek közt található az iráni forradalmi gárda elitegysége, amely az indoklás szerint műszaki támogatással, felszereléssel segíti a szíriai biztonsági szerveket a tiltakozó megmozdulások elnyomásában.

Uniós diplomaták szerint meglehetősen ritka eset, hogy egy ország vezetése ellen hozott szankciók egy másik ország valamilyen intézményét sújtják.

Az iráni szervezet mellett a jogi személyek sorában négy szíriai kormányzati – részben katonai hírszerzéssel foglalkozó – intézmény szerepel a kibővített listán. Szankcióval sújtott emellett az EU számos vezető szíriai tábornokot, de szerepel az érintettek közt egy üzletember – mint a damaszkuszi rezsim egyik ismert finanszírozója – is. A szankcióval sújtott katonai vezetők közt található a 4. páncélos hadosztály parancsnoka – e hadosztály különösen fontos szerepet játszik a tiltakozások erőszakos elfojtásában.