A Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága 800 millió forinttal támogatta a bíróságok elektronikus ügyviteli fejlesztését – jelentette be Fekete Gábor, A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a program keddi záró rendezvényén Budapesten.

A program három részből állt: az Országos Cégnyilvántartási és Céginformációs Rendszer továbbfejlesztéséből, a cégek beszámolói elektronikus formában történő fogadásának a megteremtéséből, továbbá a másodfokú ügyekben az elektronikus ügyintézés megteremtéséből – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Az első két projekt kedvezményezettje 579 millió forint értékben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve jogutóda, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium volt. A harmadik projektet pedig az Országos Igazságszolgáltatási Tanács koordinálta.

A cégbíróságokra évi 340 ezer ügy érkezik, ezek gyorsabb elintézését is szolgálja az új elektronikus rendszer – erről Matheidesz Ilona, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hivatalvezetője beszélt.

Azzal, hogy a cégek a beszámolóikat elektronikusan adják be papír helyett, évi 60 tonna irat kinyomtatása, szállítása, tárolási válik feleslegessé. A rendszer jövőre már 500 ezer cég beszámolóit tudja elektronikusan fogadni – ismertette a helyettes államtitkár. Ez az adat megközelíti a működő cégek számát.