Elfogadhatatlannak tartja az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet a kormányfő azon javaslatát, amelynek alapján befagyasztanák a pártok állami finanszírozását a következő két évre, ez ugyanis szerintük “a demokratikus politikai versengés alapjait ásná alá”.

Az intézet munkatársai az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésben foglalták össze a pártfinanszírozás átalakítására, átláthatóvá tételére, ellenőrizhetőségére és szankcionálhatóságára vonatkozó javaslataikat.

A javaslat szerint a személyi jövedelemadó egy százalékát az adózó felajánlhatná az általa preferált pártnak is. Így a nagyobb pártok akár évi több százmilliós többletforráshoz juthatnának.

Az Eötvös Károly intézet azt írta: a magánadományokhoz hozzátett állami támogatás kiegészítené a magánadományok összegét, s a pártoknak évente többször is be kellene számolniuk az egyéni adományokról.

Az intézet véleménye, hogy a pártok számára lehetővé kellene tenni, törvényes keretek között több pénzhez juthassanak magánadományokból, de meg kellene határozni az adomány felső határát.

Szerintük elfogadható a cégadományok teljes tilalma, de a fő cél egyelőre azok láthatóvá tétele, kifehérítése. Ezért a magánszemélyektől származó adományokra vonatkozó felső küszöbbel megegyező vagy ahhoz közeli korlátot javasolnak.

Az intézet úgy véli, jelentősen fel kell emelni a kampánykiadások felső határát, ugyanakkor be kellene vezetni az utólagos költségtérítést. Szabálytalanság vagy költségtúllépés automatikusan a jogosultság elvesztésével járna.

Javaslatuk szerint a kormány és intézményei nem kampányolhatnának közpénzből a kormánypártok mellett. A kampányidőszak idejére felfüggesztenék az állami hirdetéseket, köztük az állami és európai uniós pályázati felhívások közzétételét is.

Azt írták, az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) kellene ellenőriznie a pártok által benyújtott számlákat. Ezzel együtt biztosítani kell az ÁSZ számára az ehhez szükséges személyi, anyagi és egyéb feltételeket.

Az intézet egy másik javaslata szerint a költségvetési támogatást szabálytalanul felhasználó párt vagy jelölt értékarányos pénzbírsággal lenne sújtható, ezt köztartozásként kellene behajtani. Egy további elképzelés alapján a kiadási korlátokat megsértők bizonyos összeghatár felett elvesztenék jogosultságukat az utólagos költség-visszatérítésre.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke Majtényi László egykori adatvédelmi biztos.