A közelmúltban elfogadott fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény („Trafiktörvény”) értelmében jövő év július 1-től állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme. „A szomszédos országok gyakorlatában nem idegen az ilyen jellegű szabályozás: hol enyhébb, hol szigorúbb előírásoknak kell a kiskereskedőknek megfelelni” – tájékoztat Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda munkatársa.

Ausztriában a dohánytermékek kiskereskedelme szövetségi monopólium tárgya, Ukrajnában szintén engedély szükséges a forgalmazáshoz, azonban kevésbé szigorúak a feltételek, Szlovákiában pedig bárki értékesíthet, aki rendelkezik iparűzési jogosultsággal. Vannak azonban előírások, amelyek szinte mindenhol azonosak: ezek többnyire a csomagolásra, a forgalomba hozható kiszerelésekre vonatkoznak.

Egységes árak és szigor Ausztriában

Ausztriában a dohánytermékek értékesítése szövetségi monopólium tárgyát képezi, azaz az osztrák állam kizárólagos tulajdonát képező vállalkozás (Monopolverwaltung GmbH) dönthet arról, ki árusíthat dohánytermékeket. A monopóliumok irányításáért a Monopolverwaltung GmbH felelős. Az osztrák „Dohánymonopólium Törvény” alapján a dohányboltok területi védelem alatt állnak, amely alapján egy dohányüzlet csak abban az esetben létesíthető olyan helyen, ahol korábban nem létezett ilyen jellegű üzlet, ha erre vonatkozóan jelentős szükséglet áll fenn, és ha az nem idézi elő a közeli trafikok hozamának csökkenését. A dohányáruk forgalmazása és értékesítése Ausztriában szintén korlátozott, csak a kiválasztott trafikokban és automatákból lehet dohányterméket vásárolni. A trafikok mellett azonban a benzinkutak és a vendéglők is árusíthatnak cigarettát. Ugyanakkor itt általában legalább 10%-kal magasabb árral kell számolnia a dohányzónak, mintha trafikban kívánná a dohányterméket beszerezni. Ezáltal igyekeznek biztosítani a dohányboltok forgalmát, és ösztönözni a vásárlókat, hogy a dohányterméket a trafikokban szerezzék be. A cigarettaárak a trafikokban egységesek. Ausztriában a jelenleg mintegy 8000 trafik ellátását 8 szállítási raktárból biztosítják. Az osztrák szabályozás összességében számos hasonlóságot mutat a nemrégiben elfogadott és sokat kritizált magyar Trafiktörvénnyel.

Ukrajnában állami monopólium az import és export

Az ukrán jogszabály szerint az alkohol, illetve egyéb alkoholszármazékok valamint a dohányáruk importja és exportja állami monopólium, ezért azok értékesítése engedélyköteles. A dohánytermékek importja, exportja, illetve nagykereskedelmi forgalmazása minden gazdasági társasági formában végezhető, ha a tulajdonos rendelkezik az erre vonatkozó engedéllyel. Az engedélyt öt évre állítják ki, annak díját azonban évente meg kell fizetni. Azok a gazdasági szervezetek, melyek rendelkeznek dohánytermék előállítására, illetve importjára vonatkozó engedéllyel, és amennyiben a nagykereskedelem folytatásához is megszerzik az engedélyt, jogosulttá válnak a kis- és nagykereskedő valamint a fogyasztók dohánytermékekkel való ellátására. „A dohánytermékek kiskereskedelme szintén bármely gazdasági szervezeti formában végezhető. Az engedélyt egy évre adják, feltétele az adott hatóságnál tett regisztráció. A licenc díját negyedéves periódusokban kell fizetni. A kiskereskedelmi engedélyek kizárólag egy bizonyos kereskedelmi pontra korlátozódnak” – fűzi hozzá Torsten Braner.

Kevésbé szigorú szabályozás Szlovákiában

Szlovákiában nem vonatkoznak szigorú előírások a cigaretta bolti forgalmazására, értékesítésére. Minden olyan cég, amely rendelkezik a megfelelő iparűzési engedéllyel, előállíthat és forgalmazhat dohányterméket. Hasonlóképpen az üzletek tekintetében sincsenek korlátozások, nincs külön meghatározva, hol lehet dohányterméket árulni – kivéve az alapvetően tiltott helyeken pl.: óvoda, iskola, szociális intézmény stb. – tehát minden olyan személy, aki rendelkezik engedéllyel tetszőleges számú üzletet működtethet, tetszőleges helyen. Korlátozások, előírások a csomagolásra, jelölésre, címkézésre, az alapvetően tiltott árusítási helyekre és a vásárlásra jogosult személyek körére vonatkozóan vannak.

Szlovákiában tiltott, Ausztriában legális a dohányautomata

„Ausztriában legálisan 16 éves kor felett lehet dohányterméket vásárolni, erre az automatákat is „kiképezték”: az életkor ellenőrzése digitálisan történik a bankkártya, vagy a személyi igazolvány behelyezésével. Szlovákiában viszont tilos az automatából történő árusítás” – összegez a közösségi jogász. A dohánytermékek csomagolás nélküli, valamint szálankénti forgalmazása sehol sem engedélyezett, illetve azt is előírja a törvény, hogy melyik országban hány szálat tartalmazhat egy cigarettásdoboz, ez a szám általában 19-20 körül van. Az értékesítés helyére vonatkozóan mindenhol találunk törvényi kikötéseket: tilos például óvodában, általános iskolában, egészségügyi- és szociális intézményekben dohányterméket árusítani. Szlovákiában csak azokban az éttermekben árusítható cigaretta, ahol több mint az étterem fele a nemdohányzók rendelkezésére van bocsátva.