Az eddiginél szigorúbb feltételek mellett változtathatnák a börtönbüntetést elektronikusan ellenőrzött házi őrizetre, azaz “elektronikus lábbilincs” alkalmazására a jövő évtől Ausztriában a kormány keddi kezdeményezése értelmében.

A javasolt változtatások a szexuális bűncselekmények elkövetőire vonatkoznak. Ezek közül a súlyosabb bűncselekmények esetében a börtönbüntetésnek legfeljebb felét válthatná fel házi őrizet. Az áldozatokat ezután minden esetben meghallgatnák a döntés előtt.

A módosítással olyan, nagy vitát kiváltó esetekre reagál a kormány, amelyekben az áldozatok tudta nélkül börtönbüntetés helyett lábbilincs viselésére változtatta a bíróság jogerősen elítélt erőszaktevők büntetését.

Az osztrák sajtó augusztusban számolt be arról, hogy az egyik áldozat attól való félelmében, hogy ismét találkozik bántalmazójával, elköltözött a városból, ahol addig lakott. “Nem tudtam arról, hogy kint van, amíg mások meg nem látták az utcán” – mondta a nő.

“Az új szabályozás szerint egyik, az utóbbi hetekben napirendre került esetben sem lenne kizárólagos végrehajtási mód a lábbilincs, ehelyett legalább a büntetés egy részét büntetés-végrehajtási intézetben kellene letölteni” – jelentette ki kedden Sven Pöllauer igazságügy-minisztériumi szóvivő. A jövőben csak olyan modern lábbilincseket alkalmaznának, amelyek folyamatosan, pontos műholdas helymeghatározó (GPS-) adatok alapján nyomon követik az elítéltek mozgását.

2010-ben, a börtönök tehermentesítése érdekében vezették be Ausztriában a korlátozott mozgásszabadságot jelentő elektronikus lábbilincs használatának lehetőségét.