Több mint 9,5 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok a szigorított dohányzási szabályok megsértése miatt a türelmi idő áprilisi lejártától októberig – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön.

A nemzetközi “Ne gyújts rá!” mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják – írta az ÁNTSZ. Kiemelték: “a dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is”. A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe – tették hozzá.

A január elsején hatályba lépett szigorított dohányzási szabályok betartásával összefüggésben októberig több mint 48 ezer ellenőrzést végeztek a közegészségügyi felügyelők. A kifogásolási arány az elmúlt 6 hónapban folyamatosan 1 százalék alatt maradt, de a nyári “rendkívül kedvező” adatok után szeptemberben és októberben minimális mértékben emelkedett a szabálytalanságok száma. Az ÁNTSZ szerint ez vélhetően összefügg azzal, hogy a szabadtéri vendéglátóhelyek fokozatosan bezárnak. Ezt támasztja alá, hogy az ellenőrök októberben ezekben az egységtípusokban (valamint a közterületeken) találkoztak arányaiban a legtöbb jogsértéssel – tették hozzá.

A nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatairól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakemberei csütörtökön, Nagykarácsonyban a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervével közösen tartott rendezvényükön is beszámoltak. Egyúttal a megyei népegészségügyi szerv Óvd magad, védd a környezetet! címmel kiírt óvodai pályázatának eredményét is kihirdették.

A pályázat célja, hogy Fejér megyében minden óvodában elinduljon egy olyan dohányzásmegelőzési program, amely felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, elutasító attitűdöt formál a gyermekekben, és felmenő rendszerben beépül az általános iskolai nevelésbe is. Ennek érdekében az Országos Egészségfejlesztési Intézet vezető óvodapedagógusok együttműködésével kidolgoztak az óvodai dohányzás-megelőzési programot, vagyis az ÓVD MEG-programot – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A dohányzási tilalom betartását azóta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a három hónapos türelmi idő alatt nem szabott ki. Április elseje óta viszont a szabályszegést magánszemélyeknél 50 ezer forintig, intézményeknél 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik.