Nem drágítja a kötelező gépjármű felelősségbiztosításokat (kgfb), hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a jogszabályok által meghatározott bonus-malus rendszer előírásainak betartatása érdekében több biztosítóval szemben intézkedést hozott – közölte a felügyelet szerdán.

A PSZÁF határozataiban hat biztosítónak – Allianz Hungária, Generali-Providencia, K&H Biztosító, KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület, Magyar Posta és WÁBERER Hungária Biztosító – megtiltotta, hogy a kgfb díjhirdetéseikben a jogszabályok által előírt bonus-malus osztályokhoz rendelt, az adott biztosító által meghatározott szorzókon túl továbbiakat alkalmazzon. Ilyenek a kártörténeti adatokon alapuló kiegészítő kedvezmények, illetve pótdíjak. A biztosítóknak január 31-ig a bonus-malus rendszerrel összhangban lévő díjtarifákat kell ismételten közzétenniük, január 18-tól – a határozattal sújtott díjhirdetmények alapján – nem szerződhetnek.

A PSZÁF még a tavalyi november 10-i határozataival arra kötelezett – különböző jogszabálysértések miatt – összesen 9 biztosítót, hogy idén január 2-án jelentessenek meg új kgfb-díjtarifákat. A PSZÁF most ez utóbbi díjhirdetések vizsgálatát követően állapította meg, hogy azok sértik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló hatályos törvényt és a bonus-malus rendszert szabályozó nemzetgazdasági minisztériumi rendeletet is.

Az egységes, versenyegyenlőséget biztosító elbírálás érdekében, a felügyelet megvizsgálta a tavaly novemberi határozataival új díjhirdetésre nem kötelezett biztosítók hatályos díjhirdetéseit is. Megállapította, hogy a Genertel, az MKB, a Signal és az Uniqa biztosítók tarifái is a jogszabályokban meghatározott bonus-malus rendszert sértő, a kártörténeti adatokkal összefüggő kiegészítő kedvezményeket és pótdíjakat tartalmaznak. A PSZÁF e biztosítók díjhirdetményeit nem vonatta vissza, ugyanakkor e társaságokat is kötelezte a jogszabályoknak megfelelő tarifák közzétételére január 31-ig .

A mostani felügyeleti intézkedés a hazai gépjármű üzembentartók döntő többségét – így az év első napján évfordulós szerződőket – nem érinti, az ő megkötött szerződéseik változatlanok. A határozatok egy része ugyanis a biztosítók által január 2-án meghirdetett díjhirdetésekre vonatkozik, ezek – az érintett évközi szerződőkre – csak március 4-től léptek volna hatályba. Ugyanígy nem érintik a meglévő szerződéseket a PSZÁF azon intézkedései, amelyek a január 2-val újrahirdetésre nem kötelezett biztosítókra vonatkoznak.

A mostani felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos jogi álláspontját a PSZÁF már korábban ismertette a piaci szereplőkkel. A múlt év december 14-én kiadott vezetői körlevelében jelezte a piaci szereplőknek: jogszabálysértő az a díjhirdetés, amely a jogszabályban meghatározott bonus-malus besorolási kategóriákon túl további fokozatokat, valamint kártörténeten alapuló kedvezményeket, pótdíjakat állapít meg.

Miután az elmúlt hónapok díjhirdetési időszakában vált először általános gyakorlattá, hogy számos biztosító megszegi a bonus-malus rendszerre vonatkozó jogszabályi előírásokat, a PSZÁF hatósági intézkedésekkel kívánja elérni annak megszüntetését.

A felügyeleti határozatok nyomán meghirdetendő új biztosítói díjtarifák még az évközi szerződőknél sem eredményeznek szükségszerűen magasabb díjat az eddigieknél: a PSZÁF intézkedései – a teljes piacra nézve – semlegesek. A biztosítók ugyanis a rendelkezésükre álló kártörténeti statisztikai adatok alapján saját döntésükkel, szabadon határozzák meg a bonus-malus rendszerre vonatkozó alapdíjat, rendelnek ahhoz – a fokozatonként eltérő – díjszorzókat, és szabják meg a díjszorzók közti különbségeket – áll a közleményben.