A bizalmi elemet magában hordozó biztosítékok csaknem teljes tilalmát mondja ki az új polgári törvénykönyv (Ptk.), így megszűnnek a biztosítéki céllal kötött opciós, engedményezési vagy adásvételi szerződések – mondta Bodzási Balázs, a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Jogi Intézetének oktatója a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda által szervezett sajtóbeszélgetésen, szerdán Budapesten.

Az új Ptk. hatálybalépésétől, jövő év március 15-től nem lehet ilyen szerződéseket kötni, viszont ma még eldöntetlen, hogy mi lesz a már létező szerződések sorsa.

A jövőben csak a kézizálogjog – ilyen a zálogházé – és a jelzálogjog létezik majd – tette hozzá az előadó.

Zálogjogot – akár ingatlanra, akár ingóságra – zálogszerződés kötésével, és az azt követő bejegyzéssel lehet létrehozni. Az ingatlanon alapított zálogjogot az ingatlan nyilvántartásba kell bejegyezni. Az ingó jelzálogjogok bejegyzésére viszont egy új nyilvántartás jön létre – erről Szalóki Gergely, a rendező iroda banki finanszírozással foglalkozó ügyvédje beszélt a rendezvényen.

Az új intézmény a hitelbiztosítéki nyilvántartás lesz, amely leváltja a jelenleg a közjegyzők által vezetett és működtetett zálogjogi nyilvántartást. Az új hitelbiztosítéki nyilvántartás – a közjegyzőivel szemben – nem lesz közhiteles, nem bizonyítja a benne foglaltak fennállását.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás angolszász mintára, internet alapú lesz, amely hatósági, közjegyzői közreműködés nélkül működik majd: a felek maguk gondoskodnak – a világhálón keresztül – a zálogjog bejegyzéséről. Kérdéses, hogy ez a megoldás mennyire lesz hatékony és megbízható a jelenlegi magyar gazdasági, illetve jogi környezetben, és mennyire ad lehetőséget a visszaélésre – vetette fel az előadó.

A jelenlegi zálogjogi nyilvántartással szemben a hitelbiztosítéki nyilvántartás valamennyi ingón, jogon és követelésen alapított zálogjogot tartalmazni fogja, például a lízingszerződéseket is. Így ellenőrizhetővé válik, hogy valakinek az adott vagyontárgyát, jogát, vagy követelését terheli-e zálogjog. A nyilvántartásban a zálogkötelezettek neve szerint lehet majd keresni.