Az Országos Választási Bizottság (OVB) feljelenti egy népszavazás kezdeményezőjét, mert a magánszemély az egyik kérdésében gyilkosságra való felhívást fogalmazott meg. A testület hétfői budapesti ülésén ismét felmerült, minden eléjük kerülő, nyilvánvalóan értelmetlen vagy “őrült” beadvánnyal foglalkozniuk kell-e.

Egy magánszemély azt akarta elérni, fosszák meg vagyonától és 48 órán belül végezzék ki azokat az országgyűlési képviselőket, akik nem fogadják el az általa egy internetes oldalon megjelölt (a parlament által el nem fogadott) “törvényt”. A magánszemély egy másik kezdeményezésével pedig tízmillió forint vérdíjat fizettetne a kivégzés végrehajtójának.

Az OVB tagjai, akiknek a korábbi üléseken már számos értelmetlen, vagy viccesnek szánt beadványt kellett elbírálniuk, most úgy döntöttek, feljelentést tesznek a beadványozó ellen. Többen arról is beszéltek, lépéseket kívánnak tenni a jogalkotó felé annak érdekében, hogy ne kelljen minden eléjük kerülő kezdeményezést érdemben elbírálniuk.

Utaltak arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint formális határozatokat kell hozniuk, és így az elutasított kezdeményezések szövege a Magyar Közlönyben is megjelenik, a későbbi korok jogtörténészeinek tanulságára.