A dohánytermékek árusításával kapcsolatban fogadott el népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén. A testület által hitelesített kérdés azt célozza, hogy a dohányboltokban csak dohánytermékeket lehessen árusítani.

 Ha az OVB most meghozott határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor elindulhat az aláírásgyűjtés. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazást lehessen tartani, 200 ezer támogató aláírásra van szükség.

A hitelesített népszavazási kezdeményezés így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?”.

Az OVB az ülésen egy az ország Európai Uniós tagságát érintő kezdeményezésről is határoztak. A testület egyhangúlag utasította el egy magánszemély kezdeményezését, amely így szólt: “Akarja-e, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból?”

Az OVB két népszavazási kezdeményezésről szóló döntését – szavazategyenlőség miatt – a következő, július 2-ára tervezett ülésére halasztotta. A testület ügyrendje szerint ugyanis ha szavazategyenlőség alakul ki egy határozattal kapcsolatban, akkor addig kell folytatni a vitát, azaz a tagoknak egymás meggyőzését, amíg valamelyik álláspont többséget nem kap.

A két kérdés arra irányul, az Országgyűlés fogadjon el törvényt arról, hogy a jövőben az OVB által hitelesített népszavazási, illetve népi kezdeményezések aláírásgyűjtő ívei elektronikus formában is aláírhatóak legyenek.

Az ülésen elhangzott az is, a Fidesz és a KDNP egyelőre nem közölte, hogy a közös pártlistáról kit küldenek majd a május 31-én képviselői helyéről lemondott kereszténydemokrata Stágel Bence helyére, azaz az OVB kinek adja ki a mandátumot. Az új képviselőt a pártok vasárnapig nevezhetik meg; ha nem közlik, akkor a listáról automatikusan a következő jelöltnek adják ki a mandátumot.