A Nemzeti Drogellenes Stratégiával sikerült olyan anyagot összeállítani, amely politikai hovatartozástól függetlenül mindenki számára felvállalható – mondta Zacher Gábor toxikológus szerdán Budapesten a kormány által hétfőn elfogadott dokumentumot értékelve.

Zacher Gábor a Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkárral a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szakma által készített, a politika által támogatott nyolcéves programra reményei szerint a kormány megfelelő forrásokat talál majd.

A stratégia az alapoktól, a családtól kiindulva akar eredményeket elérni. Cél az, hogy a fiatal ne is jusson el oda, hogy a kábítószerekhez akar nyúlni. Szavai szerint a szülők azzal segíthetnek, ha mernek értékrendet, példákat mutatni a fiataloknak, és “nemet mondani” is megtanítják őket – tette hozzá.

A szakember arról is beszélt, hogy a kínálatot csökkentő drogpolitika is tud eredményt elérni, de “messze nem akkorát”, mint a keresletet csökkentő. “Ha szeretnék önöknek banánt eladni, de önök nem szeretik, akkor rám rohad a banán” – érzékeltette a keresletcsökkentés lényegét. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ellenoldalra, a kereskedőkre le kell csapni, és szó nincs arról, hogy 17 éves gimnazistákat börtönbe kellene zárni.

Simicskó István azt mondta, a nemzeti stratégia fontos alapelveket, értékeket és feladatokat határoz meg a következő nyolc évre.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a dokumentumnak három hónapon belül elkészül a végrehajtási rendelete, amely pontosan meghatározza majd a konkrét feladatokat. Szavai szerint “nem csak kezelni” akarják a problémát, hanem eredményeket is fel kívánnak mutatni, mind a keresletet, mind a kínálatot csökkentve.

Hangsúlyozta, a cél az, hogy 2020-ra “keményen visszaszorítsák” a drogok terjesztését és fogyasztását, ezért “újszerű módszerekkel” is fel akarnak majd lépni. Megemlítette, hogy a stratégia kidolgozásakor figyelembe vették az Egyesült Királyságban 2010-2011-ben elfogadott stratégiai célkitűzéseket is.

Simicskó István elmondta, számítanak azoknak a szakembereknek, civil szervezeteknek, egyházaknak a munkájára, akik, amelyek eddig is sokat tettek a kábítószerek ellen.