Elsősorban a kínai etnikai és vallási kisebbségek jogainak kérdésköre szerepelt az Európai Unió és Kína közötti emberjogi párbeszéd újabb fordulójának napirendjén a délnyugat-kínai Kujjang városában – tájékoztatatott közleményében az Európai Unió kínai külképviselete.

Az EU részéről Gerhard Sabathil, az unió külügyekért felelős térségi igazgatója kínai partnereinek a kisebbségek jogérvényesítésének hiányosságai mellett felvetette a szabadságmegvonás kínai gyakorlatát, a büntetőjogi és közigazgatási büntetések visszásságait. Rákérdezett továbbá azokra a lépésekre, amelyek elősegíthetik a polgári és politikai jogokra vonatkozó ENSZ-egyezmények mielőbbi ratifikálását Kína részéről. A dokumentumot Peking 1998-ban írta alá.

A kínai delegáció élén Li Csün-hua, a kínai külügyminisztérium nemzetközi szervezetek és konferenciák főosztályának vezetője az európai kisebbségek – mindenekelőtt a romák és a muszlim vallásúak – helyzetére vonatkozó kérdéseket tett fel, és utalt a kínaiakat érintő incidensekre is.

Érdeklődött a gazdasági válságnak a társadalmi és gazdasági jogokra gyakorolt hatásáról, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz jutás lehetőségeiről és rákérdezett az egyre súlyosbodó idegengyűlölet okaira.

A felek együttműködésről is tárgyaltak a nemzetközi emberjogi területeken.

A mostani az 1995 óta kisebb megszakításokkal tartó kínai-uniós párbeszéd 32. fordulója volt.

Az Európai Unión kívül Kína csaknem 20 országgal folytat hasonló emberjogi párbeszédet.