A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint sem jogsértő a kampányidőszakon kívüli szórólapozás. A testület ezzel lényegében megerősítette a budapesti 7-es számú országgyűlési egyéni választási bizottság (oevb) csütörtöki, az ügyben hozott hasonló tartalmú határozatát. Az NVB döntésének indoklásakor egy négy évvel korábbi legfelsőbb bírósági határozatra hivatkozott.

Korábban egy XIII. kerületi magánszemély kifogásolta, hogy kampányidőszakon kívül a postaládájába egy szórólapot dobtak, amelyen egy MSZP-s “képviselőjelölt”, Hiszékeny Dezső bemutatkozása volt olvasható.

Az első fokon eljáró (V. kerületi székhelyű) oevb csütörtöki határozatában azt írta, álláspontjuk szerint sem a korábbi, sem pedig az új választási eljárási törvény “nem tiltja jövőbeni, még ki nem tűzött választással esetlegesen összefüggő szórólapok postaládába történő elhelyezését”, ezért nincs lehetőségük annak megállapítására, hogy a cselekmény jogszabályba ütköző lenne, sem pedig arra, hogy az ilyen tevékenységet megtiltsák. A beadványozó kifogását ezért egyhangúlag elutasították.

A határozat ellen a kifogást benyújtó magánszemély jogorvoslattal élt az NVB-nél, azt a héttagú testület jelen lévő négy tagja egyhangúlag utasította el a hétfői ülésen.

Az NVB határozatában egy 2010. januári legfelsőbb bírósági végzésre hivatkozott, amelynek lényege, hogy csak a kampányidőszakban történő politikai tevékenység számít kampányolásnak. A bizottság egyik tagja ezt megerősítve arról beszélt, hogy a kampányidőszakon kívüli politikai tevékenység a pártok, szervezetek kapcsolattartását jelenti a polgárokkal.

Az LB határozatában az áll, hogy a kampányidőszakon kívül eső időpontban folytatott tevékenység nem tekinthető a választási kampány részének. “A kampányidőszakon kívül eső politikai tevékenység nem tiltott, elfogadott és általánosan alkalmazott módszere az egyes politikai irányzatok népszerűsítésének” – áll az idézett LB-határozatban.