A nők és a gyermekek jogi védelme még soha nem volt ilyen erős Magyarországon, a kormány az elmúlt három évben több jelentős intézkedést hozott védelmük érdekében – mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A jogi védelem kialakítása egy folyamat, aminek még nem értek a végére, de részeredmények már vannak – jelezte Pelczné Gáll Ildikó, kiemelve a gyed extra bevezetését.

Az eddig tett intézkedésekről szólva elmondta, hogy a büntető törvénykönyv módosítása önálló tényállássá

tette a kapcsolati erőszakot, ami sokkal nagyobb biztonságot és lehetőséget nyújt a rászoruló, bántalmazott nőknek. Beszámolt arról is, hogy néggyel, tizenkilencre emelték a krízisközpontok számát, és ezek a létesítmények folyamatosan elérhetők.

Az európai parlamenti politikus kiemelte az isztambuli egyezményt, amely szintén a bántalmazottaknak nyújt védelmet, és Magyarország kifejezte csatlakozási szándékát hozzá. Az áprilisi választások utáni első parlamenti ülésen várhatóan megkezdődik a szerződés ratifikálása – mondta Pelczné Gáll Ildikó.

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte, a nők védelme szorosan összefügg a gyermekek védelmével, és kifejezetten a gyermekek és kiskorúak megóvása érdekében is hoztak számos intézkedést.

Ezzel kapcsolatban az államtitkár a gyermekbarát meghallgató szobák kialakítását említette elsősorban. A szobák kép- és hangrögzítő berendezéssel vannak ellátva, így elég a gyermeket egyszer kihallgatni a korábbi hat-nyolccal szemben. Minden megyében kialakítottak ilyen speciális szobákat, van ahol többet is – ismertette Balatoni Monika, hozzátéve, hogy újakat is szeretnének még létesíteni.

Az intézkedéssorozatokkal kapcsolatban megemlítette, hogy júliustól nő az elévülési idő a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetében. Eddig a 23 éves életkor volt az a határ, amely alatt eljárást lehetett indítani egy-egy bántalmazási ügyben. Ezentúl a sértett nagykorúvá válása után kezdődik majd a megnövelt elévülési idő, ami akár nyolc évvel is kitolhatja az eljárás megindításának lehetőségét – emelte ki.

Az erkölcsi bizonyítványban ezután feltüntetik, ha kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt valakit elítéltek. Ennek az intézkedésnek a lényege, hogy soha ne kerüljön többet kapcsolatba gyerekekkel olyan ember, akit már egyszer felelősségre vontak ilyen ügyben – ismertette.

A média területén tett intézkedéseket említve Balatoni Monika elmondta, 2014 szeptemberéig minden köznevelési intézménynek be kell szereznie azt a szoftvert, amely meggátolja, hogy a gyerekek agresszív vagy pedofil tartalmakkal találkozzanak a világhálón. Ehhez a szoftverhez az iskolák ingyenesen juthatnak hozzá, továbbá azok a családok is, amelyek ezt otthonukban szeretnék telepíteni.

Balatoni Monika és Pelczné Gáll Ildikó is azt hangsúlyozta, hogy nem elég csak jogszabályokat hozni a bántalmazottak védelmében, hanem egy átfogóbb, holisztikusabb szemléletre van szükség.